Бисер Чилингиров: Ваксините за „син език“ за 2015 г. трябва да се поръчат през този септември

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Бисер Чилингиров: Ваксините за „син език“ за 2015 г. трябва да се поръчат през този септември, това коментира Бисер Чилингиров, председател на Националната овцевъдна асоциация пред „Агрозона“. Това стана след приключване на Консултативния съвет по животновъдство в МЗХ днес. Чилингиров подчерта, че министър Васил Грудев е обещал, че ще бъдат осигурени пари от държавата за имунизация срещу „син език“, лечение, профилактика и обезщетение за изгубени животни.

Средствата за имунизация да получават фермерите и да се разплащат за ефективно свършена работа на ветеринарните лекари, са били единодушни участниците в Консултативния съвет, каза Чилингиров. Според него е много важен подборът на фирмата доставчик на ваксините. Има препарати, които могат да бъдат купени по-евтино и да притежават същата ефикасност като на скъпите. Така държавният бюджет ще бъде предпазен  от източване, допълни той. Според животновъда е много важно профилактиката да започне още през февруари, а на овцете да се дава допълнително сено и фураж и след 19 ч., за да заздравят имунната си система, са препоръките на НОА. Чилингиров допълни, че към болестта са уязвими недохранените животни и тези, с по-слаба имунна система.

Светлана Трифоновска

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама