Биоживотновъди в Германия: Цената на млякото не покрива разходите

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Не само при конвенционалните млекопроизводители, но и при биологичните ферми, приходите от продажбата на мляко не са достатъчни, за да покрият производствените разходи.

Средните разходи за производство на органично мляко в Германия през пазарната 2019/20 година възлизат на 70,08 евроцента/кг при средна цена на суровината от 51,15 евроцента/кг. Така 27% от производствените разходи не могат да бъдат покрити, посочват от млечния борд Milcherzeugergemeinschaft (MEG) Milch Board.

Средно през последните 5 години недофинансирането е 26%, отбелязват от борда на MEG Milch.

Според тяхната информация, цитирана от Agra Europe, резултатът е изчислен въз основа на последните данни за икономическото състояние на производителите на биологично мляко в тестовата мрежа. Приходите от директни плащания и безвъзмездни средства, като например премията за производство на биомляко, се приспадат от разходите за производство на мляко. MEG отбелязва, че цените на биологичното мляко за килограм са били относително постоянни от 2012 г. в диапазон от 50 до 53 цента и не са следвали екстремните колебания в цената на конвенционалното мляко.

Това може да се дължи на непрекъснатото нарастване на търсенето на биологично произведени млечни продукти и на факта, че при цена на производител от 50 цента/кг е достигнат прагът на приходи, под който за фермерите вече не е рентабилно да произвеждат органично мляко и трябва да се върнат към конвенционалното производство.

Продължителният дефицит на общите разходи води до невъзможност, фермерите да инвестират в по-устойчиво и екологично производство на мляко. За председателя на борда на MEG Milch Франк Ленц е ясно, че „повечето продукти, включително биологичните млечни продукти, са твърде евтини в Германия и че устойчивото биологично производство на мляко струва все повече за производителите“. Справедливата производствена цена би била около 69 цента/кг, според браншовиците.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА