Кои са първите страни в органичното земеделие
По данни на Евростат, общата площ с посеви, които се отглеждат по органичен начин в Европа, се увеличиха с 46% в периода от 2012 до 2019 г, като представляват почти 13,8 млн. хектара.
Този показател съставлява 8,5% от общата площ на селскостопанските земи в Европа, съобщава порталът Freshplaza.
През 2019 г страните с най-голям дял на селскостопанските площи, заети с органично производство, са Австрия (25,3%), Естония (22,3%) и Швеция (20,4%). След тях се нареждат Швейцария (16,3%), Италия (15,2%), Чехия (15,2%), Латвия (14,8%) и Финландия (13,5%).
Испания е над средния показател за Европа, почти 10%.
През 2019 г в Швеция по органичен начин са произведени най-много зърнени култури (7%) и пресни зеленчуци (19%), докато в същото време в Гърция е най-високият процент на едър рогат добитък (27%), а в Латвия – най-високият дял на биопродукция от овце и кози (36%).
Собствениците на органични ферми обикновено са по-млади от тези, които управляват конвенционалните ферми.
Делът на собствениците на възраст до 40 години е два пъти повече за органичните ферми (21%), отколкото за неорганичните (10,5%).