BG продукти на масата, Николай Вълканов: Очаква се производителите все повече да се ориентират към преработка

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

Повишава се делът на преработката на собствена продукция, това каза Николай Вълканов от фондация „Интели Агро“ по време на презентацията си „Суровинна обезпеченост на преработвателните предприятия в България“ на конференцията „BG продукти на масата“. Конференцията е организирана от сп. Агрозона, АЗПБ и Интер Експо център по случай 50-тия брой на списание Агрозона. Плодовете и зеленчуците имат сериозен капацитет за ръст за износ, посочи анализаторът. Той посочи, че се очаква производителите все повече да се ориентират към преработка. Вълканов уточни, че плодовете и зеленчуците имат потенциал за добра доходност, повишава се и механизацията. Специалистът обърна внимание, че износът на преработени продукти увеличава добавената стойност на продукцията.

Зърнените и техническите култури имат най-голям дял в производството на селско стопанска продукция. Ако два пъти се увеличи преработката на слънчоглед например, можем да очакваме над 1.3 млрд. лв приходи, каза Вълканов. Той посочи, че голям процент от преработваното месо е внос – 40% от птичето месо, 65% от свинското месо, 100% от говеждото, както и 15% от млякото. Експертът отбеляза обаче, че само около 50% от произведеното у нас мляко се преработва.

Намалява производителността в животновъдството, плодовете и зеленчуците, които вече са определени като чувствителни сектори и МЗХ е насочило повече средства към структурата на производство.

Потенциал за по-голям ръст имат рапичното масло, различни брашна, мляко и сметана, скорбяла от царевица, отбеляза анализаторът.

Като проблем Николай Вълканов открои сляпата подкрепа във всички посоки, без да се гледат ефективността на производството и нуждите на пазара. Той каза още, че има интерес към инвестиции, който обаче не е обезпечен с достатъчен финансов ресурс. Инвестициите от своя страна ще доведат до създаване на повече трайни, а не сезонни работни места и до по-добра конкурентоспособност. Трябва да мислим как от едно евро субсидии да се получат повече левове за всички нас, каза Вълканов.

ПРСР е по-добрият инструмент за развитието на земеделието у нас в сравнение с директните плащания, каза още анализаторът и допълни, че все още има възможност за прехвърляне на средства към програмата за развитие на селските райони.

Вълканов каза още, че земеделието е възпрепятствано от фактори, които са пречка и за други сектори от икономиката, а именно – разходи за електроенергия, сондажи, документация за строителни дейности, осигуряване на работна ръка.
Николай Вълканов наблегна още, че производителите на преработена продукция трябва да акцентират върху поддържане на постоянно качество.

Анета Стефанова

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА