Дефицит на храна и лекарства на Острова при Брекзит без сделка

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Великобритания ще бъде изправена пред недостиг на продукти от ежедневна необходимост като храна, лекарства и горива, ако напусне ЕС без сделка. Част от законодателите призовават Парламента отново да бъде обсъден сценария за напускането от ЕС без договори.

Операция HM Treasury

За съществуването на таен план се разбира на 6 септември 2018 г., когато фотограф от пресата , прави снимка на документ, разкриващ очакванията за последници „без сделка“ и кодовото име HM Treasury за тях. Други подробности не били разкрити. Впоследствие Сметната палата публикува публично някои документи. На 2 февруари тази година The Times получава изтекли документи с това кодово име, относно плановете за командни и контролни структури на Министерството на транспорта.

Операция Yellowhammer

Документа, които е изтича в публичното пространство се нарича Operation Yellowhammer и представя най-лошия сценарии, в случай на Брекзит без сделка. Освен нещата от ежедневна необходимост, в документите се споменават и риска от критични ситуации по границите с Ирландия, както и висок риск от протести.

Закриване на петролни рафинерии и забавяне на доставките на важни ваксини

В доклада се казва още, че до 85 процента от камионите могат да бъдат забавени за няколко дни при преминаване през френските митнически служби. Осезаемите прекъсвания в пристанищата могат да продължат до три месеца.

В допълнение, правителството се опасява, че митата за внос на бензин ще доведат до закриването на две петролни рафинерии. Заради това две хиляди души ще останат без работа.

Забавянето на митниците ще доведе до по-малко пресни продукти по рафтовете, а цените ще се увеличат. Ще има и прекъсвания в доставката на лекарства, включително ваксини с инсулин и за грип, които също могат да доведат до смущения. Последиците от Brexit ще се усещат най-силно през следващите шест месеца, се казва в доклада.

Борис Джонсън и предизвикателствата

Sunday Times отбелязва, че досието описва “най-вероятните последици” от оттеглянето без споразумение на 31 октомври, а не най-негативният сценарий. Майкъл Гоув обаче, отговарящ за подготовката за Brexit, пише в профила си в Twitter, че досието описва „най-лошия сценарий“. Той добавя, че след избирането на Борис Джонсън за министър-председател е извършена сериозна работа за подготовката на изхода на страната от ЕС. Новият британски премиер от своя страна, обещава да напусне Европейския съюз на всяка цена. Той многократно е заявявал, че е привърженик на трудните планове, тоест напускането от ЕС без сделка.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements