Бедствията през последните четири години струват на държавата над 370 млн. лв.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

От 2010 до 2014 година държавата е отпуснала над 371 млн. лв. за преодоляване на щетите от бедствия, като 250 млн. лв. са за неотложни възстановителни работи.

Трябва да се опитаме да обърнем модела и в един момент по-голяма част от средствата да се дават за превенция, заяви вицепремиерът Томислав Дончев при участието си в дискусия за ролята на държавата и бизнеса в защита на личното имущество при природни бедствия, предава БТА. По думите му в този случай ще има по-малко щети и ще намалее рискът от човешки жертви.

Според вицепремиера въпросът, на който трябва да бъде намерен отговор на дискусията, е какво да се прави с частните имоти. Световната практика познава няколко модела, сред които форма на задължително застраховане или катастрофичен пул. И двата модела имат предимства и недостатъци, но и двата модела са по-добри от настоящия вариант, заяви Дончев. По думите му трябва да се избере един от тези варианти. Ако бъде продължена практиката частни имоти да бъдат подпомагани от държавата, ще дойде време да искат подпомагане и когато жилището е пострадало от старост, смята вицепремиерът.

През последните години природата е нанесла огромни щети върху инфраструктура и имущество, каза още Дончев. Той посочи, че 450 млн. лв. са само исканията до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, а щетите вероятно са за два пъти повече. Той отговори и на въпроса защо не се действа превантивно в определени моменти – средната стойност за спирането на едно свлачище, в зависимост от характера и размера му, започва от половин милион лева и може да достигне до 10-15 млн. лв., коментира Дончев.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама