BASF инвестира в строителството на газопровода „Северен поток 2“

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

Германският концерн BASF ще инвестира около 2 милиарда евро в строителството на газопровода „Северен поток 2“ за период от 5 години. Това съобщи председателят на борда на директорите на компанията Курт Бок цитиран от ТАСС.

През последните 25 години BASF заедно с „Газпром“ инвестира 10 милиарда евро в проекти за развитие на инфраструктурата и подземни хранилища за газ. Други 2 милиарда евро бяха вложени в добива на „синьо гориво“ на територията на Русия. Чрез своята дъщерна компания Wintershall Holding, BASF участва в разработването на ачимовските залежи и строителството на газотранспортни мрежи в Европа. Компанията е партньор на „Газпром“ в проекта „Северен поток 1“.

За изграждането на “Северен поток 2” бе създаден нов консорциум, в който влизат руският концерн “Газпром” с 51% от капитала, германските Е.ОN и Wintershall Holding държат по 10%, също толкова има австрийската “ОMV” и “Shell”, френската ENGIE притежава 9%. „Северен поток 2“ ще има капацитет за преминаване на 55 млрд. куб.м. годишно.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама