По програма „Партньори“ на Българска банка за развитие /ББР/ днес сключиха споразумения за сътрудничество Съюза по хранителна промишленост, Националната лозаро-винарска камара, Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България и Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки в България. Те бяха подписани от главният изпълнителен директор на ББР Асен Ягодин и председателите на организациите д-р Светла Чамова, Плaмен Моллов, Марияна Кукушева и Жана Величкова.
Събитието се проведе в рамките на Деветата Национална научно-практична конференция на тема “Хранителната индустрия и бъдещето.”, организирана по повод деня на хранително-вкусовата промишленост в България от Съюза по хранителната промишленост.
Подписаните днес споразумения ще дадат възможност на членовете на четирите организации да се възползват от преференциално бизнес кредитиране. ББР може да предостави над 150 млн. лв. по програмата за финансиране на малки и средни фирми. Фирмите ща могат да се възползват от по-дълги срокове за погасяване на заемите – до 10 години, 2 г. гратисен период, както и възможност за фиксирана лихва от 7%.
От старта на програма „Партньори“ през септември до момента ББР е получила над 200 запитвания за кредитиране. Най-силен интерес към финансиране от банката имат фирмите от месо- и млекопреработването, земеделието, машинопроизводството, енергетиката и хотелиерството.