Банатските българи пазят пушено месо “до кукуруза”

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

В традицията на банатските българи, вероятно заради живота им в унгарските предели, се е съхранила консумацията на пушено месо. Те е трябвало да запазят месо “до кукуруза” – до брането на царевицата, за да има и тогава малко сланинка за подкрепа по време на изтощителната беритба. Това разказа за “Агрозона” Мария Иванова, секретар на Народно читалище “Петър Парчевич – 1927” в село Асеново, Плевенско. Най-разпространено било опушването на месо от свински крак или ребро. За да се оползотвори ароматът на кокалите, останали след изяждане на месото, хората ги варели в боба. Така той ставал с особено приятен вкус. Именно вареният боб е друга традиция на общността. В банатския вариант на гозбата не се слагат традиционните подправки като чубрица и джоджен. Приготвя се само с лук, моркови и пащърнак.

banatski qstiqЗа да се запазят кулинарните традиции на банатските кулинарни изкушения в село Асеново вече шест години се провежда фестивалът “Банатски вкусотии – традициите на моето село”. Тазгодишното издание приключи преди около седмица. По време на събитието 27 читалища са представили над 100 храни. Въпреки че акцентът на вкусния фестивал е върху банатската кухня, събитието е отворено за всякакви изкушения. “Хубавото на този празник е, че всяко населено място носи своята храна.”, коментира Иванова. Тя каза, че тази година по време на фестивала е имало и специално отделено внимание на Международната година на варивата, обявена от ООН.

Любимият банатски специалитет на самата Мария Иванова е варена кокошка с листа. Листата се правят като домашно приготвено фиде с едно яйце и малко сол, разказа тя. Други вкусотии, които тя назова, са райдуше – вид питки, и трески – пържена тестена закуска.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА