Българско вино се пие в 57 държави по света, износът се покачва

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

У нас има регистрирани и 52 вина със Защитено наименование за произход

Винопроизводителите в България в момента са 359, като през последните три години се отчита тенденция на нарастване. За сравнение през 2021 г. те са били 336, а година по-рано 311. Площите с лозови насаждения са 60 023 ха. Износът на български вина също е постоянен и  е с положителен тренд на покачване. Експортът на родно вино е към 57 държави в света, като през последната година той възлиза на 47 млн. литра вино. Основно износът е насочен към страни от Западна и Централна Европа, стана ясно от заместник-министърът на земеделието доц. Крум Неделков при откриването на 14-ото издание на „Дефиле на младото вино“. Форумът се организира от Съвета по туризъм – Пловдив и Община Пловдив, с подкрепата на Министерството на земеделието.

Доц. Неделков припомни, че в страната и в ЕС са регистрирани два района със Защитено географско указание и те са „Дунавска равнина“ и „Тракийска низина“. Има регистрирани и 52 вина със Защитено наименование за произход.  По думите му това допринася за развитието на целия сектор. Той посочи, че през последните години в тези райони са изградени множество малки, средни и големи винарни тип „шато“, което има силно положително влияние за напредъка на отрасъла на местно и национално ниво.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА