Българските жени стартират собствен бизнес от желание да печелят повече пари

Кирил Александров
Кирил Александров
2 Минути

Основната причина за българките да стартират собствен агробизнес е желанието да печелят повече пари. Това посочват 37% от анкетираните общо 84 жени по проект „Предприемачество и инвестиции в селските райони“, както и 95 жени по проект „Иновации в земеделието“ от всички райони на страната. Това каза за „Агрозона“ Даниела Цвяткова, асистент в Института по аграрна икономика към Селскостопанска академия, която е направила изследването.

Други причини за жените да се захванат с бизнес в селските райони е желанието да преодолеят икономическата зависимост, като този мотив са посочили около 27% от анкетираните дами. Близо 22% са посочили, че са се уповали на опита, който са натрупали по-рано в университета, професионалното училище, предишната си работа. Огорчени от поведението на досегашните си ръководители, българките лесно взимат решение за самостоятелна заетост.

Жените предприемачи не споделят да срещат трудности при първоначалното финансиране и последващото му развитие, се посочва още в изследването. Голяма част от българските жени не разчитат на банки и финансови институции, а се справят със собствени средства и с помощта на близки и познати.

Около 30% от заетите в земеделието са жени. В Германия са 29%, в Румъния 34%, в Литва 41%, в Унгария 23%, а Скандинавските държави са на последните места в Европа по участие на жените в земеделието. В секторите на услугите и търговията на продукти в селските райони жените са най-активни, като и в животновъдството, а по-малко в растениевъдството.

Без жените в селските райони няма как да имаме растеж в сектора, показват още данните от изследването. Жените умеят да диверсифицират дейностите в селските райони. Характерно за дамите е например да започнат с малка ферма, да продължат с ресторант или къща за гости и да отворят хранителен магазин.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА