България ще настоява за изравняване нивата на директните плащания в ЕС

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

МС одобри декларация относно необходимостта от изравняване нивата на директните плащания в Европейския съюз, която ще бъде представена на европейските институции

Със свое протоколно решение Министерският съвет одобри декларация относно необходимостта от изравняване нивата на директните плащания в Европейския съюз (ЕС), като по този начин да бъде създадена равнопоставеност на земеделските производители. Документът ще бъде представен на европейските институции.

С декларацията България призовава в очаквания преглед и ревизия на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2021-2027 г. да бъде отразено въздействието на кризата вследствие на руската агресия в Украйна върху страните от ЕС, които са по-близо до границата с Украйна. С документа страната ни настоява да бъдат изравнени нивата на директните плащания в Европейския съюз до 31 декември 2023 г. за създаване на равнопоставеност на земеделските производители в условията на множество безпрецедентни кризи.

В текста на декларация са изложени няколко мотива като през последните години секторът на селското стопанство в ЕС е изправен пред множество предизвикателства вследствие на редица кризи, сред които особено влияние оказват пандемията от COVID-19 и продължаващият повече от една година военен конфликт в Украйна.

Посочва се още, че кризата с COVID-19 доведе до нарушения във веригите на доставка както по отношение на суровинна обезпеченост, така и по отношение на реализацията на крайните продукти, труден достъп до работна ръка, промяна в потребителските нагласи и други.

В допълнение се отбелязва, че руската агресия в Украйна постави селското стопанство пред сериозни изпитания, свързани с безпрецедентно нарастване на цените на основни производствени ресурси и несигурност на земеделските пазари. Пред още по-големи затруднения са поставени европейските производители от държавите в близост до границата с Украйна поради значителното увеличение на доставките на украински продукти към пазарите в ЕС.

Съществуващите разлики в нивата на директни плащания между държавите членки  са пречка в създаването на равни възможности за развитие за всички земеделски производители в Съюза

В декларацията се посочва, че на този фон, съществуващите разлики в нивата на директни плащания между държавите членки допринасят за задълбочаване на различията и са пречка в създаването на равни възможности за развитие за всички земеделски производители в Съюза. Фермерите в държавите членки от източната граница на ЕС получават по-ниски субсидии като същевременно понасят по-тежки загуби от войната в Украйна, което подкопава вътрешната солидарност както между държавите членки, така и между фермерите.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА