България отчита постоянен ръст на стокообмена с Индонезия

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
3 Минути

България отчита постоянен ръст на стокообмена с Индонезия през последните години, каза заместник-министърът на икономиката Любен Петров при откриването на бизнес среща между представители на индонезийския и българския бизнес, съобщават от пресцентъра на икономическото министерство.

През  миналата година търговията между България и Индонезия е достигнала равнище от 81.7 млн. щатски долара. Това е увеличение от 12.8 % спрямо 2013 г. Заради географското си положение България е важен транзитен център между пазарите на ЕС, Близкия Изток, Северна Африка, Русия и страните от ОНД, припомня заместник-министър Петров. Той допълни, че страната ни развива модерна и адекватна транспортна и логистична инфраструктура. Достъпът до морски транспорт на пристанищата на Черно море и транспорта по река Дунав превръщат България в основен водещ транспортен и транзитен център, каза още заместник-министърът. Петров посочи, че българското правителство прилага конкретни мерки и стимули за подкрепа и насърчаване на инвестициите: ускорени административни услуги, финансова подкрепа за изграждане на инфраструктура, финансова подкрепа за професионално обучение и частично възстановяване на направените задължителни осигурителни вноски, придобиване на имоти държавна или общинска собственост при облекчени условия, както и пакет от насърчителни мерки за приоритетни инвестиционни проекти от страна на правителството.

 От Министерството на икономиката посочват, че за първите два месеца на 2015 г. двустранната търговия между България и Индонезия възлиза на 12.1 млн. щ.д. Това е ръст с 62.9 % в сравнение със същия период на 2014 г. Износът на България за този период е на стойност 5.7 млн. щ. д., а вносът от Индонезия – 6.4 млн. щ. д. За периода януари-февруари 2015 г. основните стоки, изнесени към Индонезия са: сурови или необработени тютюни (2.5 млн. щ. д.); интегрални схеми и електронни микрокомплекти (0.6 млн. щ. д.); ламарини, листове и ленти от мед (0.4 млн. щ. д.); семена от анасон, копър, кориандьр, кимион, ким (0.3 млн. щ. д.)и др. Стоките, които най-много сме внасяли от Индонезия, са: кафе (0.9 млн. щ. д.); полиацетали, полиетери и епоксидни смоли в първични форми (0.8 млн. щ.д.); палмово масло (0.7 млн. щ.д.) и др.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements