България иска ограничаване движението на стоки от първа необходимост в Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Складовете са пълни, няма недостиг на храни, увери министър Иванов

Днес на неформалното заседание на министрите по земеделие в ЕС България ще поиска да бъдат наложени общоевропейски мерки за ограничаване движението на определени стоки, съобщи министърът на земеделието Иван Иванов. Той уточни, че на срещата ще бъде търсено принципното съгласие на останалите страни-членки, а след това ще бъде съставен и списъкът със стоките от първа необходимост.

По време на брифинг той увери, че няма недостиг на стоки на пазара, няма повишено търсене на стоки и че след срещи с представители на големите търговски вериги е станало ясно, че веригите на доставки работят нормално и пазарът е спокоен. „Обсъдихме възможното осигуряване на допълнителни средства за българските производители за гарантиране на сигурността на продоволствието на вътрешния пазар на храни и ограничаване на ръста на цените при евентуално изостряне на конфликта с Украйна“, коментира той. Иванов допълни, че страната ни разполага със запас от зърно за 2 години, което гарантира спокойствие на пазара. “Складовете са пълни, няма недостиг на храни и няма да позволим страната да остане без зърно”, каза още министърът.

По думите му се проучват възможностите за закупуване на торове директно от производител с цел да се създаде запас. „По този начин ще сме подготвени, ако се стигне до спекула с цените“, подчерта аграрният министър.

Иванов обясни, че в страната вече работят и 4 нови склада за директна продажба на дърва за населението, като общото им число вече е 21. Предвижда се те да станат 56. Съвместно с ИАГ от началото на годината са направени над 80 хил. проверки в резултат на които са направени над 2000 акта.

Според министър Иванов в помощ на стопаните в най-бързи срокове се предвижда да бъдат изплатени различни видове помощи. Предвиден е пълен обем на средствата по де минимис, за ковидпомощите са предвидени 111,5 млн. лв, както и държавни помощи, допълни той, като общото увеличение в плащанията ще достигне 150 млн. лв.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements