България е с най-малко партньорства в производството на плодове и зеленчуци в ЕС

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

България е с най-малко сдружения в производството на плодове и зеленчуци в ЕС. Това става ясно от статистиката на Европейската Комисия, която беше представена в рамките на Комитета по обща организация на пазара на селскостопански продукти. Данните за нивото на организираност в сектора на плодовете и зеленчуците в ЕС са предоставени в годишните доклади на държавите членки за 2017 г.

Общият брой на организации на производители през 2017 г. е 1784 и е с 90 повече от съществуващите през 2010 г. От тях 1271 изпълняват одобрени оперативни програми. Испания е с най-голям брой организации на производители – 565, от които 491 изпълняват оперативни програми, а общия брой членове в организации на производители е над 120 000.

В Италия функционират 302 организации на производители (290 с оперативни програми), в които членуват 25 000 производители.

В България през 2017 г. съществуват 8 организации на производители с едва 48 члена (1% организираност) и без нито една оперативна програма. Държавите членки с най-висока степен на организираност – Холандия и Белгия се характеризират с висока концентрация на сдружените производители на плодове и зеленчуци в много малко на брой организации на производители.

В Холандия има едва 13 организации на производители, но в тях членуват над 90% от производителите. В Белгия броят на организации на производители е 14, а степента на организираност е над 85 %. За ЕС общият брой на производителите, членуващи в организации на производители е 233 994, от тях 63% са производители на плодове и 37% на зеленчуци. Броят на асоциациите на организации на производители за ЕС е 62, като най-много има във Франция – 27 бр., следвана от Италия – 12 бр. Продаваната през организации на производители продукция е стабилна като количество през годините, с тенденция към растеж – 50% от стойността на цялата продукция на членовете. В Белгия през организации на производители се търгува над 90% от продукцията, в Италия, Ирландия, Чехия – над 70%, в Холандия – 60%.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА