БАБХ спря 21 тона зеле и краставици с пестициди за пазара

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) възбрани над 21 т зеленчуци, внос от трети страни, с установено наднормено съдържание на остатъчни вещества от пестициди, съобщават от ведомството.

Спрени от реализация и възбранени са 17 300 кг зеле и 4 500 кг краставици. Не е допуснато търгуването на зеленчуците в България. Два са вариантите за таази стока – количествата или да бъдат насочени за унищожаване, или за връщане в страната на произход.

Пробите за лабораторно изпитване са взети на граничен пункт „Златарево” в изпълнение на Заповед на изпълнителния директор на Агенцията за засилен контрол върху пратките с вносни плодове и зеленчуци за съдържание на остатъчни вещества от пестициди.

Вчера БАБХ възбрани и насочи към унищожение 5 тона домати от Турция, в които беше открито завишено количество на пестициди.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА