БАБХ: На българския пазар няма продукти с насекоми

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

При наличието на насекоми в състава, те трябва да бъдат обявени на етикета с латинското си наименование

Преди няколко дни  Европейският съюз одобри използването на Acheta Domesticus, по-известен като домашен щурец, в храната на европейските потребители. Новоприетият регламент ще позволи на производителите на храни да въведат частично обезмаслен сух прах от домашен щурец на хранителния пазар в ЕС.
В тази връзка, по данни на Българската агенция по безопасност на храните, към момента на българския пазар няма продукти с насекоми. Ако има вложени, то те трялна са бъдат обявени на етиката, заяви д-р Иван Генчев от БАБХ в студиото на “България сутрин”.

“Европейското законодателство индивидуално позволява разрешаването на нова храна. Когато тя се публикува в списъка на Европейската комисия, тогава има част, която се изписва задължително в кои храни може да бъде влагана. Може да бъде влагана произволно в производителите, които са изрично упоменати”, обясни той пред Bulgaria ON AIR, като допълни, че тепърва прохождат производителите на насекоми като източник на протеини.

За да бъдат влагани насекоми на прах в храните, производителят трябва да има нужната регистрация

На въпрос дали производителят трябва да иска разрешение, ако иска да влага прах в насекоми, директорът на дирекция “Контрол на фуражите и страничните животински продукти” отговори, че е нужна регистрация, ако производството е специфично.

“Ако е свободна търговия от ЕС, не можем да я спрем като държава членка, разпространението е същото като в България. Ако е от трети страни, трябва продуктите да бъдат одобрени от ЕК и подлежат на строг граничен контрол. У нас каквито са изискванията за производителите на конвенционални храни, същите са и за новите храни”, обясни д-р Генчев.

Производителите трябва да бъдат откровени с потребителите за вложените продукти в храната

“Регистрите, които създава Агенцията по безопасност на храните, са по спецификация на Европейската комисия и там се включват предприятията съгласно тази спецификация. На този етап няма изискване за отделен регистър за тези, които влагат или не влагат. Производителят трябва да гарантира на потребителя, че това, което е вложил, го е обявил на етикета. В противен случай ще претърпи санкции, съгласно законодателството”, коментира още директорът на дирекция Контрол на фуражите и страничните животински продукти.

По негови думи потребителят трябва информирано да може да закупи храната, която е избрал и да не бъде подведен.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА