АЗПБ с призив: Изберете българското! Купувайте БГ яйца с доказан произход и качество!

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) отправи призив да посрещнем най-светлият християнски празник Великден с яйца от български производители. АЗПБ и Асоциация на промишленото птицевъдство Ви призовават: Изберете българското! Купувайте български яйца с доказан произход и качество.

Какво печелим избирайки български яйца?

  • Продуктите са по-пресни, а храната по-вкусна!
  • Подпомагаме родните производители!
  • Купуваме продукт с гарантирано качество и произход!
  • Стимулира се българската икономика!
  • Кокошките носачки се отглеждат по хуманен  начин, спазват се най-високи стандарти.

Най-голямата пречка пред българските производители са евтините вносни яйца с неясно качество, които се предлагат у нас

Те  подбиват родния пазар с нереално ниски цени и с по-ниско качество от българските. Ето защо, от Асоциация на земеделските производители в България и Асоциация на промишленото птицевъдство апелират потребителите да следят печатите, които се слагат на яйцата.

Но знаем ли как да разчетем маркировката на предлаганите на пазара яйца?

Всяка яйцепроизводителна компания получава персонален идентификационен номер, регистриран в съответния Национален ветеринарен орган, отговорен за контрола на безопасността на храните, в съответствие с Директива на Европейската комисия. Тази система позволява да се проследи произхода на всяко яйце обратно до съответната птицеферма.

Как да разберем с какъв произход са яйцата, които купуваме? 

1BG12345  – Обозначение на български яйца

3-UA-220865 –  Обозначение на украински яйца

3PL30221321  – Обозначение на полски яйца

Всяко произведено яйце, има свой код – нещо като негова «лична карта»; тя дава информация за яйцето, за системата на отглеждане на кокошката -носачка и датата на изтичане на срока на годност на яйцето.

Отпечатаният върху яйцето код е съставен от:

  • 0123: цифра, която показва използвания метод на отглеждане на кокошките-носачки.

0 – биологично
1 – свободно
2 – подово
3 – клетъчно

  • BG: код на държавата на произход (България)
  • 123451: това е индивидуален идентификационен номер, който е уникален за всяка ферма, регистриранa и идентифицирана в Националния ветеринарен орган. 12 е номерът на областта, последното число (345 в случая) показва номера на производителя.

Нека и този Великден изберем българските продукти – яйца, козунаци, зеленчуци и агнешко от родни производители!

Първите три цифри на баркода на всяка стока показват страната на произход. Българският префикс е 380. По този начин с бърза проверка на баркода, всички могат да разпознаят произхода на продукта и да се уверят, че той е произведен в България. 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА