Анализ на световните пазари на пшеница: ниските цени стимулират вноса

Златко Златков
Златко Златков
4 Минути

Възобновените страхове през последната седмица, че конфликтът между Украйна и Русия може да изкара извън релси експорта в региона тласнаха цените на пшеницата от дъното, на което бяха през последните четири години. В следствие на това потече изобилие от заявки за внос от Близкия Изток и Северна Африка, пише в анализ Agra Europe. Освен факторът Украйна, причини за прогнозираното повишение в краткосрочен и средносрочен план са очакванията за реколтата от мокра пшеница в някои държави, както и очакваният отговор от потребителите на фуражи и етанол на ниските цени на царевицата.

Фючърси на мелничарската пшеница на Ню Йоркската стокова борса (евро за тон).

Нестабилната обстановка в Украйна насърчи някои държави, зависими от внос на пшеница, да купуват сега, имайки предвид вероятността да загубят най-изгодната оферта от четири години насам. Най-голяма по обем оферта направи Алжир, която купи 810 000 т. мелничарска пшеница със срок на доставка август/октомври, като вероятно доставчикът ще бъде Франция. Следващ по големина купувач е Турция с 235 000 т. за същата позиция, след нея е Ирак с 50 000 т., който купи от Русия и Канада. Йордания се отказа от търг за 100 00 т., но в последствие веднага издаде нов за същото количество.

През последния месец вносителите имаха възможност да сключат по-добри сделки, тъй като на пазарите в САЩ, ЕС и страните от Близкия Изток и Северна Африка се наблюдаваше значителен спад на експортните цени. На последния голям търг на пшеница САЩ пусна меката червена зимна пшеница на 226 щ.д., което е най-ниската цена от 2010 г. насам. Според експертите това вероятно е и най-ниската цена, предложена сред всички останали страни-големи износители.

 Фючърси на меката червена зимна пшеница на Чикагската стокова борса (американски центове на бушел)

Въпреки това заради по-скъпите доставки от Американския залив САЩ не участва в търга на страните от Близкия изток и Северна Африка и реши да се придържа към райони като Азия, Латинска Америка и др., където бизнесът не носи такъв голям разход за доставки. В резултат на това износът на САЩ в края на стопанската 2014 г. изостава с 25% в сравнение с предходната година.

Друга причина за намалението в цените е постоянното увеличение на прогнозите за реколтите от пшеница през последната седмица, включително за Русия, Украйна, Франция, Германия и Румъния. Други причини са прогнозираното намаление на консумацията на пшеница в световен мащаб (очаква се фуражите пшеница да бъдат заместени с по-евтината царевица), както и намалението в търсенето в световен мащаб и последващите прогнози за повишение на преходните остатъци в края на стопанската година.

Докато цените на пшеницата скочиха на стоковата борса в Чикаго през миналата седмица, царевицата продължи да пада и достигна четиригодишно дъно. Украйна продаваше новата реколта от царевица на изключително ниски цени – около 185 щ.д./тон, което е с около 20 щ.д. по-евтино от миналата седмица. Тази тенденция на намаляване на цените идва след решението на Европейската комисия да въведе мито от 7.20 щ.д. (5.26 евро) на тон за царевицата извън определената квота.

Фючърси на царевицата на Чикагската стокова борса (американски центове на бушел)

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements