От асоциация „Активни потребители“ настояват сиренето със съдържание на вода над 62% да бъде считано за имитиращ продукт. „Днес ще внесем предложение до Министерство на земеделието, храните и горите, в наредбата, която регламентира имитиращите млечни продукти да се добави показателят водно съдържание при граница 62%. Това ще позволи, продуктите с повече вода да се обозначат като имитиращи“, обясни Богомил Николов от асоциацията в интервю за БиТиВи.
Обширно изследване
От 30 анализирани проби краве сирене на различни марки в 16 водата е над 70%, а в 10 е между 62% и 70%. Това показва изследване на асоциация „Активни потребители“, проведено от 2005 г. насам.
При изискване на БДС за водно съдържание до 54% се допуска отклонение до 62%. Изследването показва, че водното съдържание при 87% от тестваните търговски марки надвишава 62%, а в 53% или 16 на всеки 30 проби водата е над 70%.
Резултатите от 2005 г. насам
От „Активни потребители“ са установили, че докато през 2005 г. в нито една марка сирене няма наличие на вода над 62%, през 2008 г. процентът става 4,8%, през 2011 г. скача на 42%, а през 2016 г. е 27,8%. Печален рекорд, наричат от асоциацията резултата от изследването през 2020 г. и привеждат данни.
От асоциацията са направили тестове, в които са включили 30 търговски марки сирене, като една от тях е закупена два пъти от различни търговци в София и Русе. Сирената са закупувани от 6 града от страната -София, Пловдив, Варна, Велико Търново, Русе и Перник от различни магазини. Основен критерий за подбор е ниската цена – под 10 лева за килограм. Резултатите, както и достъпната на етикетите информация на продуктите, са представени в таблицата.