Акациевият мед вече е изкупен на зелено

Златко Златков
Златко Златков
2 Минути

„През този сезон най-търсен е акациевият мед. Той е изкупен още на зелено на цени между 10.50 лв/кг-11 лв/кг, затова и цената му на дребно се очаква да бъде 12-13 лв/кг.“, каза за Агрозона инж. Михаил Михайлов, председател на Съюза на пчеларите в България. Според него тази година добитото количество мед ще бъде по-малко в сравнение с 2013 г. заради обилните валежи и силните ветрове през последните месеци. Пазарните цени на сладкото изкушение са непредвидими, но инж. Михайлов очаква увеличение от около 0.20 лв/кг в сравнение с миналата година. В момента цената на едро на монокултурните медове е между 4.50-4.80 лв/кг.

През 2012 г. има регистрирани около 19 хил. пчелари и 500 хил. пчелни семейства, които са произвели 10 хил.т. пчелен мед. Три четвърти от това количество е изнесено за Западна Европа, предимно Германия. Един от проблемите в бранша е именно търсенето, което е многократно по-малко от предлагането. Това се дължи на липсата на интерес към консумация на мед у нас. За сравнение, докато българите консумират само около 0.5 кг. на човек, консумацията на мед в Германия например е между 2 и 2.5 кг на човек. Западноевропейската държава е и най-големият вносител на мед в света, каза още инж. Михайлов.

Лилия Александрова

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама