Акари по доматите: най-лесните 5 решения срещу вредителите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

След маната и листните въшки, акарите вече нападат

Акарите са насекоми, които могат да поразят всяко растение, но особено опасни са те за младите, все още неукрепнали разсади, пренесени в градината. Вредителят плете тънка паяжина, изпива соковете на растенията, провокира различни болести, които могат да завърша с гибел на растенията. Можете да се справите с тези насекоми, ако навреме предприемете правилните мерки. Вижте кои стъпки трябва да включите:

Изолация. Изолацията е най-лесният начин да предотвратите масово заразяване на растенията с даден вредител, независимо дали е акар или въшка. Ако все още не сте разсадили растенията, веднага ги оставете настрана. Ако вече са в градината, постарайте се да ги разделите от здравите стръкове с найлон.

Сапун. Можете да се избавите от акарите, ако са малко, с помощта на сапунен разтвор. Използвайте домашен сапун, който трябва да наситните с помощта на ренде и да го разтворите в топла вода. Компонентите се смесват в съотношение 1:5. С готовия сапунен разтвор изтрийте листата на растенията или ги опръскайте с помощта на пулверизатор. Процедурата се повтаря на всеки два дни, а за профилактика – веднъж седмично.

Настойка от чесън. Чесънът е природен антиоксидант, който има провитовирусно и противогъбично действие. Настойката от зеленчука спира размножаването на вредителите. За приготвяне на разтвора се използват 2 литра вода и 300 г чесън. Почистените скилидки се смачкват с преса, заливат се с вода и се киснат в продължение на седмица на тъмно място. За обработка на растенията 50 мл от концентрата се разтваря в кофа вода и се обработват листата. Пръскайте веднъж на три дни, а за профилактика – на 10 дни.

Листа от орех. Да се справите с акарите можете д помощта на отвара от листа от орех. За приготвянето й използвайте 500 г зелени листа, които трябва да залеете с 5 литра гореща вода и да ги оставите да киснат в продължение на една нощ. С готовата настойка можете да пръскате доматите през 10-14 дни.

Спиртен разтвор. Спиртът е още един прост и безопасен начин да се избавите от тези вредители. В 1 литър вода добевете 10 мл етилов спирт и разбийте добре. Със спиртния разтвор можете да обработвате доматите веднъж на седмица. Не се препоръчва да пръскате в слънчево време.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама