Агропрогноза: Топло за сезона време, без съществени валежи

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Високите температури през първата половина на февруари активизираха вегетационните процеси при зимните житни култури в полските райони на страната. Вследствие наднормените температури част от зимуващите във фаза трети лист посеви на места в Дунавската равнина и в южните райони встъпиха във фаза братене. По-рано от обичайните срокове при раноцъфтящите овощни видове – бадем, кайсия, праскова, череша е регистрирана фаза набъбване на пъпките, съобщи Дукена Жолева, агрометеоролог при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

През следващия седемдневен период агрометеорологичните условия в полските райони ще се определят от средноденонощни температури над климатичните норми, близки до биологичния минимум необходим за протичане на вегетация при  зимните житни култури. В края на второто и началото на третото десетдневие при пшеницата ще се наблюдава фаза трети лист и начало на фаза братене.

През периода съществени валежи не се очакват и състоянието на повърхностния почвен слой ще позволява подхранване на есенните посеви с азотни минерални торове, провеждане на предсеитбени обработки на площите, предвидени за засяване с ранни пролетни култури – фий, овес, грах, пролетен ечемик.

Условията ще бъдат подходящи за извършване на резитби в лозовите и овощните масиви, а през втората половина от периода – за приключване на зимните растителнозащитни пръскания при овошките.

През втората половина на февруари трябва да се извърши обследване на есенните посеви за вредители – обикновена полевка  с праг на икономическа вредност (ПИВ) – 1 активна колония на дка и житен бегач  с ПИВ – 5 броя ларви на m² и при численост над прага на икономическа вредност е необходима навременна растителна защита.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА