Агрометеорологичните условия отново ще се определят от променливо време

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

След наднормените температури в края на първото десетдневие на декември, последвалото застудяване доведе до затихване и прекратяване на вегетационните процеси при есенните посеви в по-голямата част от страната с изключение на места в южните райони и по Черноморието, съобщи агрометеорологът при Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) Драгомир Атанасов.

През следващия период агрометеорологичните условия отново ще се определят от променливо време.

В началото на периода се очакват наднормени температури и средноденонощни стойности над биологичния минимум необходим за вегетацията на пшеницата и ечемика. При зимните житни култури ще се наблюдават фазите поникване и начало на листообразуване в Силистра, Карнобат, Долни чифлик и Кюстендил, трети лист в Кнежа, Николаево и Търговище и фаза братене във Бъзовец и Новачене. През втората половина от периода ще настъпи промяна в агрометеорологичните условия в цялата страна включително и по черноморието, с изключение на крайните югозападни райони на страната. В полските райони се очаква съществено понижение на температурите, затихване и прекратяване на вегетационните процеси при пшеницата и ечемика. Критични минимални температури за късно засетите житни посеви не се прогнозират.

През периода повишеното съдържание на влага в орния слой ще ограничава възможностите за извършване на сезонните почвообработки. През втората половина от периода не се прогнозират валежи и условията ще позволяват провеждането на фитосанитарните дейности при трайните насаждения.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА