Аграрният сектор: Искането за оставка на министър Вътев продължава, не можем да бъдем подкупени

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

26 браншови организации ще се съберат на мащабен протест пред Министерски съвет на 13 февруари

26 организации от сектор Земеделие, обединени в Инициативен комитет, обявиха, че не подкрепят постигнатите договорености по време на поредицата от срещи между представители на правителството на Република България и няколко земеделски организации, затова на 13.02.2024 г. протестите за спасяване на българското земеделие продължават, се казва в писмо, изпратено до медиите.

Те настояват за адекватна политика в сектора, която да защитава интереса на всички браншове и за незабавна оставка на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев заради несправянето с проблемите на земеделието в България и целенасоченото разделение и противопоставяне на неправителствените организации. “По време на срещите в МС нито една от организациите от Инициативният комитет не бе допусната на масата на преговорите да защити членуващите в нея земеделски производители. Не сме съгласни шепа браншовици да представят, да поемат ангажименти и да  подписват споразумение от името и за сметка на целия сектор. Протестите за оставката на министъра на земеделието останаха скрити в голяма част от медиите. Сблъскахме се с пропагандиране и вменяване в обществото, че исканията ни са политически, а действията ни бяха определени като „неадекватни“. Бяха регистрирани опити за всяване на страх от органите на реда към българските фермери на различни места в страната“, се казва още в писмото на организациите.

Те обявяват, че протестите ще продължат.

„Земеделските производители, които са на пътищата, са неудовлетворени от политиката, провеждана в сектора, и настояват за оставката на министъра. Фермерите имат нужда от дългосрочна визия, от адекватна подкрепа в точното време, защото голяма част от сектор Животновъдство ще бъде ликвидиран в следствие на водената в настоящия момент политика“, заяви земеделски производител от Централна България.

Според Николай Димов, земеделец, животновъд и зам.-председател на УС на АЗПБ, докато не бъдат удовлетворени исканията им, протестите няма да спрат. „Тези средства, които предлага правителството, не са достатъчни и няма да покрият загубите ни дори частично. Има стопани, които вървят към фалит. Ще отделим ресурс, хора и машини, за да продължим да преследваме целите си и от понеделник отново на главен път Елхово – ГКПП Лесово“, сподели Николай Димов.

В Югозападна България се предвижда протестите да бъдат в района на Сапарева баня на главен път Самоков-Дупница, в Кюстендил на изхода посока София, а във Варненско точките са четири.

„В 4 основни точки се провеждат и протестите на производителите от Варненска област. Това са две места по пътя Варна-Бургас, разклона на с. Градинарово на пътя Провадия – Дългопол и в района на местността „Чудните скали“ на път Провадия-Айтос. Пътищата се затварят с искането за оставката на министър Вътев. Не трябва да разделяме бранша, настояваме за урегулиране на пазара, за да можем да оцелеем“, коментира Иван Иванов, зърнопроизводител от Ветрино, обл. Варна.

В понеделник от Инициативния комитет ще представят на пресконференция всички искания, а във вторник – 13.02.2024 г. се предвижда и мащабен протест в столицата пред Министерски съвет.

Под писмото са се подписали 26 организации, сред които „Обединени български животновъди“, „Съюз на говедовъдите в България“, Национална асоциация на оранжерийните производители, „Асоциация на земеделските производители в България“, Национален съюз на градинарите в България, Национална био асоциация, Професионална асоциация на розопроизводителите в България, Българска оризова асоциация, „Асоциация на българските биволовъди“, „Съюз на животновъдите в България“, Сдружение “Развъдна асоциация на българските породи говеда – родопско късорого, българско родопско и искърско говедо“, Асоциацията на овощарите в България, Националният съюз на земеделските кооперации в България, Национален браншови пчеларски съюз и др.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА