АГРА 2023 стартира с рекорден интерес

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
4 Минути

Събитието показва най-актуалните тенденции в сектора до 25 февруари

До 25 февруари т.г. Международен панаир Пловдив дава сцена на осмото издание на най-мащабния и представителен форум за агробизнес, който обединява концептуално спецификите на три изложения АГРА, ВИНАРИЯ и ФУДТЕХ. Неизменно най-интересно за земеделските стопани е международната изложба АГРА 2023, която обещава наситена програма и интересни предложения за посетителите. Асоциация АГРОТЕХ, която обединява производителите и вносителите на агротехника и технологии в България, отново ще си партнира с Международен Панаир Пловдив, за да разгърне още повече потенциала на АГРА 2023.

По време на откриването земеделският министър Явор Гечев обяви, че тази година изложението е по-голямо спрямо предходната. „Международното изложение АГРА се наложи като водещо събитие за представяне на модерните техники, технологии, машини и най-добрите вина както у нас, така и извън страната“. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев на официалната церемония. Аграрният министър посочи, че тази година изложението е по-голямо спрямо предходната. „Земеделие не става по интернет, необходимо е да се видят новите технологии, достиженията, да бъде обменен опит и да се споделят добрите практики в реално време“, допълни още той. По думите му европейската политика в сектора е пред поредната промяна, която „ние ще можем да реализираме благодарение на иновациите в селското стопанство, които виждаме днес тук“.

„Международен панаир Пловдив ще бъде домакин на най-успешните компании и научни институти от отрасъла. Чрез тази инициатива, която има репутацията на един от най-престижните форуми в агробизнеса, насърчавате българското винопроизводство. Фирмите, присъстващи тук, са пример за всички, които правят бизнес в България и налагат нови и по-високи стандарти в този сектор“, каза в словото си при откриването на изложението заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов. Той посочи още, че винопроизводството не е просто статистика, а е продукт с културни измерения и припомни, че лозаро-винарството вече е част от нашето нематериално културно наследство. По информация на Международната организация по лозата и виното България е сред страните, които бележат ръст в производството на вино с 5% спрямо миналата година. „Така страната ни се нарежда на десето място по производство на вино сред страните членки на ЕС“, обяви последните данни зам.-министърът.

Международната изложение ще предложи новости във всички направления и сектори на земеделието – наука, практика, технологии, техника, продукти, иновации, услуги. На голямата изложбена площ над 40 000 посетители ще получат възможност да се запознаят с новостите в областта на машините и инвентара за растениевъдството, сортови семена, посадъчен материал, препарати за растителна защита, машини и инсталации за животновъдните ферми, последните разработки във ветеринарната наука, както и опаковки за преработвателната промишленост.

Бизнес програмата на АГРА 2023 ще включва дискусии с висококвалифицирани специалисти с акцент върху развитието на биоикономиката в България и проектното финансиране в сектора. Събитието ще подчертае и напредъка в автоматизацията и оптимизацията на процесите, които са критични за бъдещето на селското стопанство в страната. Ще бъде обърнато внимание и към съвременните технологии в земеделието, новото и модерното в тях.

В програмата на АГРА 2023 са включени и конференции, посветени на актуалните проблеми на хранително-вкусовата индустрия и най-съвременните изисквания на българската и европейска нормативна уредба, биопроизводството, производството на земеделска продукция в условията на променящ се климат, както и много други.

 

 

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА