Агенцията по храните в Пловдив започва проверка по сигнал за продажба на фалшив оцет

Златко Златков
Златко Златков
1 Минути

Агенцията по храните в Пловдив започва проверка по сигнал за продажба на фалшив оцет в магазинната мрежа, съобщи д-р Николай Петков, директор на Агенцията в града, за “Фокус”. Проверките най-вероятно ще започнат от другата седмица.

Според проф. Пантелей Денев от Университета по хранителни технологии в Пловдив, дори предлаганият продукт реално да не е истински винен или ябълков оцет, той не е вреден за здравето, понеже съдържа киселина, каквато е лимонената киселина, и тя не е вредна. Професорът обаче уточнява, че с нея не може да се приготвя туршия. Във винения оцет има оцетна киселина, която не е консервант. А в другите киселини, предназначени за хранителни цели, има млечно-кисела ферментация, в която зеленчуците омекват и туршията се разваля, разяснява проф. Денев. По думите му е логично при липсата на грозде тази година да няма суровина за производство на оцет. Но по-коректно от страна на производителите би било да пишат на етикета, че това е оцет, който не може да се ползва за туршии, а само за овкусяване. Професорът обръща внимание, че би било проблем при проверка, ако има несъответствие между етикета и съдържанието.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА