Ямбол домакин на първото регионално фермерско-занаятчийско изложение

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
3 Минути

Ямболски кулинарни изделия, трахана от Ивайловградско, продукти от розово масло, билки и ръкоделия ще бъдат представени на Лазаровден

Първо по рода си фермерско-занаятчийско изложение ще се проведе тази събота в гр. Ямбол. Целта на събитието е да се даде по-голяма видимост на българските продукти и ръкоделия от региона, за да станат те по-разпознаваеми и търсени на фона на голямата конкуренция у нас.

„Вече над две години подкрепяме местните ямболски производители и занаятчии, като всеки последен четвъртък на месеца им предоставяме възможности за директна реализация на своите продукти и ръкоделия в областния град. С тази нова инициатива добавяме още една възможност за местния бизнес, като същевременно предлагаме шанс и за фермери, и за занаятчии от съседните области на Ямбол – Сливен, Хасково, Стара Загора и Бургас“ заяви Антоанета Събева, председател на Фондация „Ямбол – вкус и традиции“. Организацията провежда събитието в сътрудничество с Община Ямбол и Ямболската търговско-промишлена палата.

Новата инициатива има за цел да подпомогне както официално регистрирани фермери и творци от тези съседни български административни области, така и потребителите от област Ямбол.

Така те получават още един ден в месеца, в който ще имат достъп до качествени фермерски и занаятчийски продукти.

„Залагаме на нов модел, при който потребителите познават фермери и занаятчии, които произвеждат близо до тях. Това е устойчивият модел на развитие, защото намалява разходите за транспорт и съхранение, а оттам и подобрява приходите на местния бизнес. Така се повишава и потребителската култура в търсене на продукти от собствения регион. Надяваме се този модел да вдъхнови организатори на изложения и пазари от цялата страна, за да помогнат и те на местните производители от своите области и тези в съседство да бъдат познати и търсени от местните потребители.“ допълни още Събева.

Целта на инициаторите на фермерско-занаятчийското изложение е то да се провежда редовно всяка втора събота от месеца, а изложенията, в които участват производители само от Ямболска област, ще се организират всеки последен четвъртък, както досега.

По време на официалното откриване на първото регионално фермерско-занаятчийско изложение ще се представят храни от ямболската гастрономия, приготвени от Професионалната програма по туризъм „Алеко Константинов“ – гр. Ямбол. През целия ден ще се предлагат пресни зеленчуци, вино, продукти от розово масло, билки, млечни и месни продукти, трахана, лавандула, ръкоделия, кожени изделия и други продукти. В навечерието на Цветница, посетителите ще имат възможност да си купят и цветя от български производители, съобщи Антоанета Събева. Тържествената програма на събитието включва народни и модерни танци, както и изпълнение на младата ямболска певица Гая Колев.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама