Вкусно с Агрозона: Торта “Шоколадов мус”

Мариана Климентиева
Мариана Климентиева
2 Минути

В света на кулинарията, където професионализмът често е на преден план, една жена от Велико Търново доказва, че вкусните и здравословни ястия не са привилегия само за професионалистите.  Ваня Джорджевич, чието хоби е приготвянето на сладки и солени изкушения, бързо се превърна в истинска интернет сензация. Нейната Facebook група “В моята кухня, с мен Ваня Джорджевич” събира хиляди последователи, които обменят рецепти и съвети.

Вече и в “Агрозона”, Ваня ще продължи да ни вдъхновява да превръщаме обикновените продукти в кулинарни шедьоври.

Торта “Шоколадов мус”

Продукти за блата:

2 яйца

60 гр. захар

40 гр. брашно

15 гр. какао

1/2 пакетче бакпулвер

щипка сол

Продукти за шоколадов мус:

300 гр. шоколад  / минимално 50 % какао/

325 мл. сладкарска сметана

220 мл. подсладена сметана

За сиропиране на блата:

70 мл. еспресо

Още:

какао за поръсване

Приготвяне:

Разделете белтъци от жълтъци. Разбийте белтъците на сняг. Разбийте и жълтъците със захар до побеляване. Към тях добавете разбитите белтъци и смесено брашно с какао, бакпулвер и щипка сол. Разбъркайте с шпатула. Получената смес сипете във форма за торта 20-22 см., на дъното и стени, с хартия за печене. Печете в загряна фурна на 180 градуса, 10 мин. Готовият блат оставете да изстине.

Докато печете блата направете шоколадовия мус. В съд на котлона добавете, ситно нарязан шоколад и 325 мл. сладкарска сметана. Бъркайте на бавен огън, докато се разтопи шоколада. Не смее да завира. Махнете от котлона и оставете да изстине.

Разбийте останалата сметана,но не съвсем и постепенно я добавете в охладения ганаш, като разбърквате с шпатула. Сложете блата на поднос и около него ринг за торти. Сиропирайте с кафе. Сипете цялото количество шоколадов мус, изравнете и оставете в хладилник, около 6 часа.

Охладената торта извадете от обръча и посипете обилно, с какао през цедка. Декорирайте по ваш вкус.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Мариана Климентиева е магистър по „Журналистика“ в Софийски университет "Климент Охридски". Кариерата ѝ започва през 2004 г. Работила е за водещи печатни и онлайн издания, сред които в."Телеграф", в."Монитор", stolica.bg, economic.bg. Специализира в ресори като земеделие, икономика и актуални новини, като се стреми винаги да поднася задълбочена и обективна информация. В Аgrozona приоритет са й теми, свързани със съвременните тенденции в земеделието, устойчиво развитие, иновации в аграрните технологии и европейски политики за селските райони.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама