В света на кулинарията, където професионализмът често е на преден план, една жена от Велико Търново доказва, че вкусните и здравословни ястия не са привилегия само за професионалистите. Ваня Джорджевич, чието хоби е приготвянето на сладки и солени изкушения, бързо се превърна в истинска интернет сензация. Нейната Facebook група “В моята кухня, с мен Ваня Джорджевич” събира хиляди последователи, които обменят рецепти и съвети.
Вече и в “Агрозона”, Ваня ще продължи да ни вдъхновява да превръщаме обикновените продукти в кулинарни шедьоври.
Торта “Шоколадов мус”
Продукти за блата:
2 яйца
60 гр. захар
40 гр. брашно
15 гр. какао
1/2 пакетче бакпулвер
щипка сол
Продукти за шоколадов мус:
300 гр. шоколад / минимално 50 % какао/
325 мл. сладкарска сметана
220 мл. подсладена сметана
За сиропиране на блата:
70 мл. еспресо
Още:
какао за поръсване
Приготвяне:
Разделете белтъци от жълтъци. Разбийте белтъците на сняг. Разбийте и жълтъците със захар до побеляване. Към тях добавете разбитите белтъци и смесено брашно с какао, бакпулвер и щипка сол. Разбъркайте с шпатула. Получената смес сипете във форма за торта 20-22 см., на дъното и стени, с хартия за печене. Печете в загряна фурна на 180 градуса, 10 мин. Готовият блат оставете да изстине.
Докато печете блата направете шоколадовия мус. В съд на котлона добавете, ситно нарязан шоколад и 325 мл. сладкарска сметана. Бъркайте на бавен огън, докато се разтопи шоколада. Не смее да завира. Махнете от котлона и оставете да изстине.
Разбийте останалата сметана,но не съвсем и постепенно я добавете в охладения ганаш, като разбърквате с шпатула. Сложете блата на поднос и около него ринг за торти. Сиропирайте с кафе. Сипете цялото количество шоколадов мус, изравнете и оставете в хладилник, около 6 часа.
Охладената торта извадете от обръча и посипете обилно, с какао през цедка. Декорирайте по ваш вкус.