По-ниски добиви от пшеница, но с по-добри качества, отчитат стопаните в Поповско

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Стопаните в Поопвско отчитат по-ниски добиви от пшеница, но с по-добри качества. Това коментира за БТА председателят на Сдружението на зърнопроизводителите от Поповския регион Георги Георгиев след края на жътвата.

В община Попово през стопанската 2023/2024 г. земеделците са засели 12 639 хектара (ха) с пшеница

Реколтирани са средно по 508 кг/ха. Добивът е по-нисък в сравнение с предходната година, когато средно са прибрани по 650 кг/ха, сочи справката на Земеделското министерство.

Според Георгиев за спада на добивите има две основни причини – климатичните условия и недостатъчния ресурс за навременно торене на посевите. Безснежната зима, относително сухата пролет и високите температури в периода на изкласяване и завръз през месеците април и май обуславят ниските добиви. Допълнителни щети стопаните са понесли от градушка, паднала над региона в средата на месец юни, непосредствено преди началото на жътвената кампания, посочи той.

Липса на градозащита над региона

Поради липсата на градозащита над региона, стопани в различни населени места отчитат до 80 процента по-нисък добив, поради полягане на класа и разпиляване на зърното. Сред землищата с най-много поражения са селата Светлен и Медовина, както и терени в околностите на града, посочи Георгиев. По неговите думи има населени места с 15-20 процента отчетени загуби.

“Ангажиментът на държавата за защита, който други години се изпълваше със самолетен способ, тази година не беше изпълнен по ред причини – както технически, така и финансови”, каза земеделецът и допълни, че първоначално не е било разрешено на самолетите да излетят поради наличие на самолети от гражданската авиация в полоса на бурята, а след това те не са били добре разположени. По неговите думи по-рано самолетите са били разполагани край Търново, а сега – край Щръклево, Русенско, откъдето по-трудно са достигнали района за защита.

Въпреки по-ниските добиви, стопаните отчитат по-високото качество на зърното. Измервателите на основните хлебопекарни качества – хектолитър, протеин и глутен тази година са с много добри стойности, посочи Георгиев.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама