ЕК сформира група на високо ниво за лозаро-винарския сектор в ЕС

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Европейската Комисията покани представители на държавите-членки на ЕС да участват в група на високо равнище по политиката за виното, където ще бъдат обсъдени предизвикателствата и възможностите пред сектора. Групата ще проведе първото си заседание на 11 септември 2024 г. Организациите на заинтересованите страни също ще бъдат поканени на първото заседание, за да представят своята оценка на ситуацията и перспективите за лозаро-винарския сектор в ЕС.

Еврокомисарят по земеделието Януш Войчеховски обяви създаването на група на високо равнище на заседанието на Съвета по земеделие и рибарство на 27 май 2024 г. в отговор на искания от европейския лозаро-винарски сектор.

През последните две десетилетия лозаро-винарският сектор на ЕС беше история на успех. Обхванат от всеобхватна регулаторна система, ЕС е водещ в света с износ, чиято стойност се е утроила през този период. Въпреки този успех и значителния му принос към БВП на ЕС, секторът сега е изправен пред значителни предизвикателства поради дългосрочен спад на вътрешното потребление, промяна в потребителските предпочитания и нестабилен и по-малко глобализиран международен контекст, засягащ нашите ключови експортни пазари. Освен това секторът е изправен пред все по-непредвидими производствени условия и реколти поради изменението на климата.

Лозаро-винарският сектор на ЕС трябва да се адаптира към тези нови реалности, а рамката на политиката трябва да е подходяща за съпътстване на необходимия преход.

Групата на високо равнище по политиката за виното ще служи като форум за справяне с тези предизвикателства и проучване на възможни решения. Групата ще се срещне най-малко три пъти и се очаква да представи заключения и препоръки за бъдещо развитие на политиката до началото на 2025 г.

Контекст

Винарският сектор създава около 3 милиона преки и непреки работни места на пълен работен ден, повечето от които в селските райони, и допринася за около 130 милиарда евро към БВП на ЕС.

ЕС е световен лидер в производството на вино (60 процента), потреблението (48 процента) и експортната стойност (60 процента)

В същото време социалните и демографските промени оказват влияние върху количеството, качеството и видовете консумирано вино. Консумацията на вино е на най-ниското си ниво през последните три десетилетия.

Водещите червени вина на ЕС се заменят от по-свежи и по-леки вина или от други напитки, по-лесни за адаптиране към новите вкусове.

Традиционните пазари за износ на вина от ЕС са засегнати от комбинация от намаляване на потреблението и геополитически фактори, което води до по-непостоянни модели на внос. Освен това производството става непредсказуемо, като се има предвид изключителната уязвимост на лозаро-винарския сектор към изменението на климата.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама