Целта е да се запази източнобалканската свиня и да се създаде продукт с уникални качества
„Черен ангел“ е новата хибридна порода български прасета, която е получена след разработка на Свинекомплекс Голямо Враново в партньорство с „Тракийски университет“ и УХТ Пловдив, съобщават от Асоциацията на свиневъдите в България. „Идеята на хората, които са се захванали със този проект е да бъде запазена източнобалканската свиня и създаване на продукт с автентичен и уникален вкус.“, коментира изпълнителният директор на АСБ Димитър Михайлов.
Това е порода, която се е отглеждала може би от около 2 000 години в пределите на нашата държава, но преди 5 години по време на африканската чума по свинете, тя е почти изчезнала. Първите около 200 прасенца от хибридната порода вече са родени в свинекомплеса в Голямо Враново, съобщава Нова телевизия.
„Останаха съвсем малко бройки. И нашата цел е с тези, които са останали – не повече от 100 прасета, да съхраним породата”, заяви Вихрен Димитров, член на УС на Асоциацията на свиневъдите.
Първите черни прасенца са се появили на бял свят преди седмица.
В свиневъдството в България повече от 20 години не е правен хибрид. У нас, по примера на животновъдите от Унгария и Испания, издирили най-добрата местна порода, източнобалканската, която се отличавала и с най-добри вкусови качества в Европа.
„Искаме да използваме индустриалните качества на породата, да достигне за около 5-6 месеца над 120-130 килограма и да запазим вкусовите качества на източнобалканската свиня”, обяснява Вихрен Димитров.
А месото от новата кръстоска не само щяло да се конкурира с прочутия испански хамон, но и щяло да бъде по-добро, казват свиневъдите.