Иновации: Микропредприятие изнася собствени млечно-кисели бактерии за цяла Европа

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Със закваските на предприятието са приготвени кисели млека – овче, биволско и краве, както и такова с аромат на българска роза

Иновативното микропредприятие за производство на закваски за кисело мляко със собствени щамове млечно-кисели бактерии и на пробиотични и синбиотични препарати “Селур фарма” ООД изнася продукцията си за цяла Европа. Основната дейност на дружеството е научно-изследователска и производствена, съсредоточена върху създаването на здравословни храни под формата на хранителни добавки, обясни пред гостите ръководителят на дейността Стоян Стоянов. В екипа на фирмата са ангажирани общо шестима души.

Модерната техника и оборудване позволяват самостоятелно производство на субстанциите, главно на базата на специални щамове млечно-кисели бактерии. Синбиотичните продукти съчетават положителните качества на млечно-киселите бактерии в комбинация със специфичното лечебно действие на естествените продукти.

Стоянов посочи, че фирмата изнася продукция за цяла Европа. При пълно натоварване може да се постигне производство до един тон годишно. “Това е скъпо производство, тъй като самият процес на сушене е изцяло на електричество, а в производството са инвестирани и се използват много големи и скъпи машини и съоръжения”, разказа Стоянов пред БТА.

Фирмата набляга на производството на хранителни добавки с пробиотични щамове плюс стартерни култури за различни видове млечно кисели продукти.

Със закваските на предприятието са приготвени кисели млека – овче, биволско и краве, както и такова с аромат на българска роза, които бяха предложени за дегустация.

По думите на Стоянов, по-добрият пазар за фирмата е при закваските, тъй като при хранителните добавки има по-голяма конкуренция. Предлагат стартери за българско домашно кисело мляко и за йогурт. Продуктите на компанията се предлагат в големите български градове, могат да се закупят и на място в Разград.

Екипът твърди, че продуктите, получени от закваската “Болгари” имат вкус и аромат на традиционно българско домашно кисело мляко. Наред с това притежават редица полезни свойства за здравето на човека, не съдържат консерванти и оцветители. Технологът Милен Росенов обясни, че домашното кисело мляко и пробиотичните йогурти, получени със закваската на фирмата, спомагат за работата на храносмилателната система и имат редица полезни ефекти.

Пробиотикът на фирмата съдържа два щама – Лактобацилус булгарикус и Лактобацилус гасери, и е без аналог по отношение на положителния си ефект върху човешкия организъм.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама