2500 от забавените проекти по ПРСР ще бъдат обработени до дни

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Дейности на почти двойно повече МИГ ще бъдат финансирани в новия Стратегически план, каза министър Явор Гечев

Забавените проекти по мерките на ПРСР са основният проблем сега, с който трябва да се справят експертите, обяви служебният министър на земеделието Явор Гечев по време на връчването на 11 договора за финансиране по подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности“ за малки пилотни проекти на Местни инициативни групи (МИГ) по подхода „Водено от общностите местно развитие“ от Програма за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г. Очаква се до седмица-две да бъдат финализирани около 2500 проекта от общо 5000, които чакат за обработка, допълни Явор Гечев.

С българския Стратегически план ще има ресурс за близо 110 Местни инициативни групи (МИГ) по подхода ЛИДЕР, съобщи още той. Министърът уточни, че в сегашния програмен период са финансирани 64 МИГ-а.

Явор Гечев каза още, че в следващия програмен  период подходът ЛИДЕР е силно застъпен в земеделската политика, която ще се води на местно ниво. Средствата, които са предвидени в българския Стратегически план за него са 280 млн. евро. По думите му натрупаният опит, който имат местните инициативни групи, е добър фундамент за това ресурсът да отиде там, където ще бъде полезен за хората. „Подходът ЛИДЕР е уникален, защото той аутсорсва част от програмата. Местните общности сами решават за какво ще изразходват приоритетно получените средства“, отбеляза министърът на земеделието.

 

Четете още:

Обявяват допълнителен прием за отстъпка за газьола

С пари на фермерите, държавата и европейски средства ще се прави взаимоспомагателен фонд

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА