Германските производители на ПРЗ искат да блокират износа с европейска забрана

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Там все още се произвеждат препарати с активни съставки, които вече не са разрешени в ЕС, и са предназначени изцяло за експорт

Германският министър на земеделието Джем Йоздемир подготвя забрана за националната агрохимическа индустрия за износ на продукти за растителна защита, които не са разрешени за употреба в ЕС, съобщава Bayerisches Landwirtschaftliches Wochenblatt.

В Германия фирмите продължават да произвеждат продукти за растителна защита с активни съставки, които вече не са разрешени в ЕС. Следователно такива агрохимически продукти са предназначени изключително за износ.

Федералният министър на земеделието Джем Йоздемир е на път да сложи край на тази експортна индустрия. Той оправдава намеренията си, като защитава фермерите в Южното полукълбо, които все още работят с подобни активни съставки, за да получат най-високи добиви. Ако например бразилските фермери не могат да получат продукти за растителна защита със забранени съставки от германските агрохимически гиганти, това също ще създаде справедлива конкурентна среда за германското земеделие.

За да наложи забрана за износ на определени продукти за растителна защита, Федералното министерство на земеделието на Германия в момента работи със съответните отдели за разработване на регламент въз основа на „Закона за защита на растенията“. Законопроектът трябва да е готов до края на годината. В първоначалния анализ около 160 активни съставки, неодобрени в ЕС и произведени от германската агрохимическа индустрия, бяха класифицирани като имащи потенциално вредни свойства.

Забраната за износ вече е записана в коалиционното споразумение. Това се отнася за вещества, които не са разрешени в Европейския съюз поради съображения за защита на човешкото здраве. Подобни изисквания вече има във Франция и Швейцария.

През 2021 г. от Германия са изнесени общо 53 020 тона активни съставки за продукти за растителна защита. От тях 8525 тона са нерегистрирани в ЕС активни съставки.

 

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА