Очаква се търговията със зърнени култури да падне под рекордното ниво за 2020/2021 г

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Организацията по прехрана и земеделие на ООН – ФАО  публикува актуализирани прогнози за производството и търговията със зърнени култури, сочещи 1,2% спад в световната търговия със зърнени култури през пазарната 2021/22 година в сравнение с предходната година. Спадът се определя от царевицата и други зърнени култури, докато обемите на търговията с ориз се очаква да нараснат с 3,8%, а този за пшеница с 1%.

С почти всички реколти, проучвани за цикъла 2020/21, ФАО определя световното производство на зърнени култури на 2 799 милиона тона, което е увеличение с 0,8 процента спрямо резултата 2019/20. Предвижда се световното използване на зърнени култури за периода 2021/22 г. да намалее с 0,9 процента спрямо предходната година до 2 785 милиона тона.

Новата оценка на ФАО за световните запаси от зърнени култури до края на сезоните през 2022 г. вече възлиза на 856 милиона тона, тук трябва да се отчете натрупването на запаси от царевица, отчасти поради спрения износ от Украйна.

Световната организация все още прогнозира глобалното производство на пшеница да нарасне през 2022 г. до 782 милиона тона. Тази прогноза включва очакван спад от 20 процента в украинската реколтата, както и спад на производството в Мароко, причинен от суша.

По отношение на едрозърнените култури, информацията показва, че Бразилия е на път да прибере рекордна реколта от царевица от 116 милиона тона през 2022 г., докато метеорологичните условия вероятно ще намалят производството на царевица в Аржентина и Южна Африка. Първоначалните проучвания показват, че площите с царевица в Съединените американски щати вероятно ще спаднат с 4 процента, на фона на опасенията за високите разходи за торове и други суровини.

Световна търговия в зърнени култури през 2021/22 г. се очаква да възлезе на 473 милиона тона, което е с 3,7 милиона тона повече от прогнозата от миналия месец, но с 1,2 процента под рекордното ниво за 2020/21. Докато блокираните пристанища продължиха да възпрепятстват износа на пшеница от Украйна, ревизията нагоре този месец отразява основно по-високия от очакваното износ от Руската федерация въз основа на продължаващите доставки през април, най-вече за Египет, Ислямска република Иран и Турция, въпреки товарните и финансовите трудности при продажбите.

Търговията с царевица – под миналогодишните рекорди

Прогнозата на ФАО за глобалната търговия с царевица през 2021/22 г. (юли/юни) също е повишена с 2,4 милиона тона. Продължаващото силно търсене на царевица от Китай, както и по-високото от очакваното темпо на доставките от Аржентина през последните месеци, стоят зад по-голямата част от предвидените  1,7 милиона тона нагоре за глобалната търговия с царевица през този месец. Освен това усилията в Украйна да изнесе царевицата по железопътния транспорт до европейските граници за износ, макар и с много логистични предизвикателства, доведоха до преразглеждане нагоре на прогнозата за износ на Украйна в сравнение с миналия месец.

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА