Отбелязва се свиване с над 36% и в експорта на родни зеленчуци за първия месец на 2022 г
Повишение на вноса на зеленчуци спрямо първия месец на 2021 г отчитат от земеделското министерство в анализ на сектора. Сред по-значимите пресни зеленчуци, които влизат в по-големи количества през границата, са морковите, гъбите, луковите зеленчуци, зелето и картофите – с между 13,5% (моркови) и 25,2% (картофи). Намаление се отбелязва при доматите (с 1,2%), тиквите (3,4%), пиперките (с 6,1%) и краставиците (с 26,1%), съобщават от земеделското министерство.
Близо 76% от целия внос на пресни плодове през януари 2022 г. се формира от цитрусови плодове и банани – общо 28,2 хил. тона, с 3,9% повече на годишна база. Съществен дял (13%) заемат и доставките на ябълки, които нарастват с 43,4%, до малко под 5 хил. тона. Внесените количества черупкови плодове и грозде са съответно с 20,3% и 49,2% над отчетените за същия месец на 2021 г., докато при крушите, ягодите и кивито е налице намаление в рамките на 2,4% – 14,6%.
Данните за първия месец на 2022 г. сочат спад на износа на пресни зеленчуци от 36,6% спрямо година по-рано, до 4,4 хил. тона и увеличение на този на пресни плодове с 48,4%, до 9,6 хил. тона.
Понижението на общия износ на пресни зеленчуци се дължи основно на свиване на реализацията извън страната на краставици и корнишони – с 1,1 хил. тона или 55,6% и на зеле – с 0,7 хил. тона или 82,7%. По-малко са и изнесените количества пиперки (с 24,3%), лукови зеленчуци (с 34,1%) и картофи (с 81,2%). Същевременно, експортът на домати нараства с 6,7%.
Отчетеният износ на пресни плодове по това време на годината представлява главно реекспорт на продукти, които не са произведени в България, в т. ч. основно цитрусови плодове. В сравнение със същия период на 2021 г. се наблюдава намаление на износа на ягоди (с 10,9%), черупкови плодове (със 75,8%) и ябълки (с 96,7%). През първия месец на 2022 г. са изнесени 40 тона сливи, при липса на експорт за същия месец на миналата година.