Еленският бут и смилянския боб с най-големи шансове за защита в ЕС

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
1 Минути

Куртовският розов домат, смилянският фасул и еленският бут, както и различните видове мед са сред продуктите, които имат потенциал за защита според европейските системи за качество, стана ясно по време на уебинар на тема „Схеми за качество – възможност за общините в България“. Участниците в уебинара бяха запознати с българските продукти, които вече са със защитени наименования, както и с продуктите, чиито процедури по защита текат в момента. Сред тях са българското кисело мляко, българското бяло саламурено сирене, троянската луканка и странджанския билков чай.

За първи път в България ще се прилага мярка, която ще подпомогне прилагането на европейските схеми за качество, съобщиха от земеделското министерство по време на срещата. Това е заложено в следващия програмен период.

Страната ни има добри примери и успехи при прилагане на европейските схеми за качество, които целят подобряване на видимостта на продукт, произхождащ от определен регион. Заради повишение в търсенето пък се повишават и доходите на земеделските производители.

От земеделското министерство отбелязват изключително висок интерес от страна на общините, които са отправили покана към МЗХГ българските местни власти да бъдат включени в инициативите за присъждане на защитени наименования за родни селскостопански продукти.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама