Растението може да се използва и за лечебни цели
Топинамбурът, или земната ябълка, е представител на семейство Астрови. Както и неговият близък роднина маслодайният слънчоглед , той идва от Америка. Там той в продължение на много столетия се е използвал от индианците като храна и лекарствена култура. В Европа топинамбурът идва през ХVІ век и достатъчно бързо се разпространява във Франция, Англия, южна Европа.
У нас земната ябълка е известна като декоративно и лекарствено растение, но то с успех може да се ползва и на масата.
Топинамбурът е много жизнено растение и в умереният климат расте прекрасно без всякакви грижи. Той лесно подивява, а при благоприятни условия дори може да се превърне в агресор. Но ако искате да получите не просто цъфтящи храсти, а реколта, то ще ви се наложи да се потрудите.
На първо място, е желателно да обновите семенния материал. При единичните растения клубените са дребни, с неравна форма. Сортовете не са така малко, при това са районирани.
На второ място, за получаването на добра реколта трябва да създадете дълбок рохкав слой плодородна почва. През първата година в почвата през есента се внасят компост и комплексни азотни торове, а през пролетта при засаждането – калииево-фосфорни. В последващите години насажденията се торят през пролетта, след израстване на надземната част, и през лятото, в периода на бутонизация. Като цяло агротехниката е сходна с отглеждането на картофи, само загърлянето се прави еднократно, след израстването на стеблата на 20-25 см. В сухо време топинамбурът изисква редки, но обилни поливки.
На едно място земната ябълка може да расте 3-4 години, след което клубените започват да издребняват и плододаването се понижава. У нас клубените зимуват добре в земята. Пресаждането е най-добре да се направи през пролетта.
Как да го съхраните
Обикновено извадените клубени не се съхраняват дълго време, но някои хитрости ще ви помогнат да удължите срока до 2-3 месеца. Топинамбурът може да се прибере в сандъче с мъх сфагнум, торф, стърготини и да се държи в мазето при температура, близка до нулата. При съхранение клубените понасят добре понижения в температурата и дори лек мраз. Достатъчно дълго се запазва земната ябълка и в хладилника, ако поставите реколтата на малки порции във вакуумни пакети.
Можете да използвате и различни методи на консервация, от шоково замразяване и сушене до мариноване и дори приготвяне на сладко.