Сок от цвекло насърчава здравословното стареене

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Пиенето на сок от цвекло насърчава комбинация от бактерии в устата, свързани с по-здрави кръвоносни съдове и мозъчна функция, показва ново проучване, проведено с хора на възраст между 70 и 80 години. Цвеклото – и други храни, включително маруля, спанак и целина – са богати на неорганични нитрати и много бактерии, които играят роля при превръщането на нитрата в азотен оксид, който помага за регулиране на кръвоносните съдове и невротрансмисията (химически съобщения в мозъка). Възрастните хора са склонни да имат по-ниско производство на азотен оксид и това е свързано с по-лошо съдово (кръвоносно съдово) и когнитивно (мозъчно) здраве.

В новото проучване, проведено от Университета в Ексетър, 26 здрави възрастни хора са участвали в два десетдневни периода на приемане на добавки: един с богат на нитрати сок от цвекло и друг със сок плацебо, който са пили два пъти на ден. Резултатите показват наличие на по-високи нива на бактерии, свързани с добро съдово и когнитивно здраве, и по-ниски нива на бактерии, свързани с болести и възпаления. Систоличното кръвно налягане спада средно с пет точки (mmHg) след пиене на сок от цвекло.

„Наистина сме развълнувани от тези открития, които имат важни последици за здравословното стареене“, коментира водещият автор професор Ани Ванхатало от Университета в Ексетър. „Нашите открития показват, че добавянето на храни, богати на нитрати към диетата – в този случай чрез сок от цвекло – само за десет дни може значително да промени оралния микробиом (смес от бактерии) към по-добро. Поддържането на този здравословен орален микробиом в дългосрочен план може да забави отрицателните съдови и когнитивни промени, свързани със стареенето“, допълва Ванхатало.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА