Според статистиката площите с лозя се намалеят с 1% през сезона
През сезон 2020/21 г. се очаква производството на вино в ЕС да остане стабилно на около 158 милиона hl (5% под 5-годишната средна стойност). Докато производството е спаднало в Италия (-12%) и Португалия (-7%), то се е увеличило във Франция (+ 6%), Германия (+ 8%) и Испания (+ 9%). В сравнение с 5 години назад средно производството е намаляло във всички страни от ЕС, с изключение на Германия, където има реализиран растеж от 3%.
Прогнозите сочат, че площите, на които ще се отглежда грозде, през 2020/21 г да намалее с 1% въпреки увеличаването на разрешенията за нови насаждения.
Това може да се дължи на забавяне във времето, въпреки че Комисията удължи валидността на изтичащия разрешения за подпомагане на сектора в кризата с COVID-19.
Потреблението ще нарасне
Вътрешната употреба в ЕС може да се увеличи с 2%, водена от нарастващото потребление за „други цели“, включително кризисна дестилация. Въз основа на искания от страните-членки, Комисията е разрешила 7 милиона хл да бъдат използвани за кризисна дестилация, за да облекчим пазара. Не е сигурно обаче, че цялото количество ще бъде дестилирано и дестилацията може да се разпространи в продължение на няколко пазарни години.
Очаква се потреблението на глава от населението да остане на същото ниво от миналата година (24,8 л на глава от населението).
През 2020/21 г. вносът на вино в ЕС може да нарасне с 5%, обусловен от внос от Чили и Аржентина. Затварянето на ресторанти и намаляването на събиранията и тържествата обаче са причина за намаляване на търсенето на вина от по-висок сегмент (често европейски) и повиши търсенето на относително по-евтини вина, включително внос от Южна Америка.
Колко страни ще пият европейско вино
Очаква се износът на вино в ЕС да се увеличи през 2020/21 (+ 3% на годишна база). Това увеличение ще се дължи главно на износ за САЩ, благодарение на отмяната на американските ответни мерки тарифи, първоначално за 4 месеца.
Това развитие на пазара може да доведе до намаляване на запасите от вино с повече от 6 милиона hl до 167 милиона hl (-1% в сравнение с 5-годишната средна стойност). Според специалисти това намаление би могло да допринесе за по-добър баланс на пазара за лозаро-винарския сектор.