МОСВ: Питейното водоснабдяване е осигурено до края на годината

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Питейното водоснабдяване в страната е гарантирано до края на годината, съобщи  Асен Личев, служебен министър на околната среда и водите по БНТ.

“Искам да кажа на целия български народ – до края на годината всички, които се водоснабдяват от язовирите за питейни нужди, могат да бъдат спокойни, язовирите са пълни.” Това заяви в студиото на “Денят започва”  Асен Личев.

Ниво на запълване на язовирите за питейно водоснабдяване

Язовир „Искър“ е пълен на 88% от общия си обем, което гарантира питейното водоснабдяване на столицата до края на годината.

Язовир „Камчия“ е пълен почти на 100%, а язовир „Ясна поляна“ на 93%, с което гарантира водоснабдяването на Черноморието през целия туристически сезон.

Язовир „Георги Трайков“ към момента е с процент на запълване 56% от общия обем. Понастоящем този язовир се използва единствено за промишлено водоснабдяване. През 2018 г. МРРБ информира МОСВ, че не се предвиждат инвестиции за аварийно питейно-битово захранване на Варна с вода от яз. „Георги Трайков“. Поради тази причина разрешителното е отнето от МОСВ. Министърът на околната среда и водите Асен Личев очаква от „ВиК – Варна“ ООД да подаде заявление за разрешително за водовземане от яз. „Георги Трайков“ за аварийно питейно-битово водоснабдяване на Варна и околните населени места.

Язовир „Студена“ е пълен на 83% от общия си обем. Имайки предвид степента на източване на язовира и за промишлени нужди, в момента количеството питейна вода за гр. Перник е гарантирано до края на годината.

Личев коментира и въпроса за спорния строеж в местността Алепу

Много искам подпорната стена да се събори, но нямам такива правомощия. Мога да издам заповед за защитена местност Алепу, което би спомогнало за издаването на разрешение за събаряне. Моето лично мнение е, че това не е подпорна стена, категоричен е Личев. Всичко обаче, е в ръцете на ДНСК, допълни той.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА