БЗДП стартира 4- дневна инициатива „Птиците в Деня на Натура 2000“

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

На 21 май, в Деня на Натура 2000, Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) стартира 4-дневна гражданска инициатива за събиране на данни за птиците в защитените зони от мрежата, съобщиха от дружеството.„Птиците в Деня на Натура 2000“ има за цел да насърчи всеки природолюбител да посети защитена зона и да отдели време да наблюдава видовете в нея, които да запише и сподели с помощта на мобилното приложение SmartBirds Pro.

Мрежата Натура 2000 е общоевропейска екологична мрежа от защитени зони, създадена за опазване на европейското природно наследство по силата на две природозащитни директиви: Директивата за птиците и Директивата за местообитанията. Събирането на данни за местообитанията и видовете е важна и необходима стъпка за съхраняването на природата. Това е и основната цел на кампанията „Стани изследовател със SmartBirds и БДЗП”, от която е част настоящата инициатива.

„Мониторингът обикновено се провежда от експерти, които не са многобройни. Но на практика, всеки, който може да разпознава птиците, може да участва в събирането на данни – уточнява Ирина Матеева от БДЗП. – Достатъчно е да познавате птиците и да посетите защитена зона от Натура 2000 в дните от 21 до 24 май, да откриете и да запишете възможно най-много птици и да ги споделите с нас.“, допълва още тя.

В България има 114 защитени зони за птици, които заемат около 21% от територията й, а защитените зони за местообитанията са 234

Като цяло, мрежата обхваща около 34% от територията на страната, което я нарежда на трето място в Европа. За да се включите в инициативата, е необходимо да се регистрирате в системата SmartBirds и да инсталирате мобилното приложение. В YouTube канала на БДЗП ще намерите серия от образователни филми, които нагледно обясняват възможностите на приложението и начина за въвеждане на данни. В мобилното приложение SmartBirds има възможност и да се включи слой с границите на защитените зони за птици. Така, докато въвеждате данни за птиците, които наблюдавате, може да разберете, дали сте в защитена зона за птици и коя е тя.

Обобщени данни от инициативата с информация за броя участници, посетени защитени зони и наблюдавани видове птици, ще публикуваме след края й.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА