Според проучване, публикувано през 2020 г., добавянето на шамфъстък към вашата диета може да спомогне за загубата на тегло и да донесе други ползи за здравето като например понижаване на високо кръвно налягане. Научни изследвания показват, че шамфъстъците са полезни за поддържане на здравословно тегло или няма да доведат до наддаване на тегло.
Изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего изследват дали американските шамфъстъци могат да се използват като част от програма за отслабване в проучване със 100 здрави, с наднормено тегло и затлъстяване. Според 4-месечното проучване, яденето на шам- фъстък е свързано с повишен прием на диетични фибри и намалена консумация на сладкиши. Редовната консумация на шамфъстък е свързана със сравнима степен на загуба на тегло и намаление на индексът на телесна маса (ИТМ) и обиколката на талията при мъже и жени със завишено тегло, в сравнение с контролни групи.
Шамфъстъците се препоръчват за хора, които са подложени на силен физически и психически стрес
Също така, тези зелени ядки са полезни за пациенти, които наскоро са имали тежки заболявания. Поради съдържанието на мастни киселини, този продукт спомага за изгарянето на “лошия” холестерол, като по този начин предотвратява развитието на инфаркти и атеросклероза. Магнезият и калият, които са част от шамфъстъците, укрепват стените на кръвоносните съдове и възстановяват учестен пулс. Тези чудодейни ядки съдържат лутеин, който е полезен за очите.