1,6 млрд. лева всяка година отиват при стопаните по директните плащания

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

През 2020 г са изплатени 18,5 млн. лв под формата на де минимис

„Изпълнихме си ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на сектора.

Премиерът Борисов изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 млрд. лева по директни плащания. „За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради ковид-кризата“, подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. „Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури“, отбеляза министърът. Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция.

Министър-председателят Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА