От колко енергия се нуждаят доматите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Никой не може да си представи света без доматите, които днес са култура, която се отглежда наблизо и далеч. Доматите могат да се консумират пресни, в салата, в сос, да се пекат или пък да се сушат. Ако пък осигурите 3 месеца топло време, то тогава можете да се наслаждавате и на домати от собствената си градина. Не всички обаче живеят в подобен климат и често се налага доматите да се отглеждат в отопляеми с допълнително осветление оранжерии, с торове, пестициди и допълнително оросяване.

Какво сочат сметките? Полските домати се нуждаят от само 0,8 мегаджаула (около 190 ккал) за всеки събран килограм. Типичният домат тежи около 125 г, от които 95% са вода, а останалото – въглехидрати и целулоза. Неговата хранителна стойност се заключава в съдържанието на витамините С и А. Доматът с такъв размер съдържа около 22 ккал, които могат да се превърнат в хранителна енергия, съобщава порталът Agroxxi. Това е само малка част от енергията във вид на отопление и електроенергия, нужна за производството му.

По-често доматите, които купуваме от магазина обаче, са не от полето, а от оранжерии, където се гледат на хидропоника – без почва под стъкло, или в дълги тунели, покрити с пластмаса. Тук стойността на енергията на производство е значително по-висока.

Най-висока концентрация на пластмасови оранжерии има в южната част на Испания.125-грамов домат от Испания, който е отгледан в неотопляем тунел, изисква около 150 ккал, а получените в отопляеми оранжерии домати, вече по около 560 ккал. Тъй като такъв домат може да осигури само около 22 ккал енергия, то разликата вече няма да е 1:1, а 1:7 и 1:25. А като се има предвид и доставката на дълго разстояние, нужното съхранение, опаковането и транспортирането в регионалния разпределителен център, стойността на енергията се увеличава до 460–875 ккал /125 г, увеличавайки съотношението до 1: 21 и 1:40.

Тъй като тези домати се отлеждат в относително топъл средиземноморски климат, те далеч не са най-енергоемките в света: доматите, отгледани в отопляеми оранжерии в много европейски страни, изискват до 40-150 пъти повече енергийни разходи, отколкото те дават във вид на хранителна енергия.

Възможно най-добрият начин да си представите всъщност колко енергия отнема производството на 1 домат, е като изразим нужната енергия във вид на дизелово гориво в супени лъжици.

За 125-грамов домат това са около 10 супени лъжици. За семейна салата, която изисква килограм оранжерийни домати с обичаен размер, ще понесете загуби за производство на енергия, еквивалентна на 80 супени лъжици или 5 чаши дизелово гориво. Тази прекрасна илюстрация показва как производството и разпределението на продуктите зависят в значителна степен от разходите за топливо и електроенергия.

 

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама