Над 20 бракониерски мрежи открили инспектори на ИАРА при проверки на 5 водоема в страната

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

На 25 февруари 2021 г. служители на „РК“ Бургас извършили планирана проверка по бреговете и във водите на язовир Мандра и езеро Вая. В хода на извършените наблюдения са установени и извадени от работно положение 900 м. мрежи с улов в тях от 70 кг. сребриста  каракуда. На брега на езеро Вая контролните органи на ИАРА откриват скрита в тръстиката малка лодка. Плавателният съд е без регистрация със следи от улов на риба и мрежи. Мрежите  и лодката са иззети, а рибата е дарена на фондация „Милосърдни сърца“ – гр. Бургас. С цел спазване правилата за отговорен риболов и опазване на рибния ресурс,  ИАРА ще продължава да извършва проверки на водоемите в страната като призовава любителите риболовци да спазват правилата за извършване на любителски риболов. Гражданите, забелязали нередности или със съмнения за извършване на нерегламетиран риболов да сигнализират на телефон 112.

Инспектори са извършили още проверки  и наблюдения по бреговете и във водите на язовир Жребчево, местност „Паметника“, „Лавандулата“ и под с. Паничерево. В хода им са установени и извадени от работно положение 11 бр. мрежи с обща дължина 600 м. Уловената в тях риба от вида сребриста каракуда – 72 кг., шаран – 24 кг., платика – 40 кг. и бяла риба – 20 кг. е освободена и върната обратно във водата. Съставени са доклади за извършените проверки.

бракониери, Дуранкулак, Agrozona.bg
На 20 февруари 2021 г., инспектори от сектор РК Добрич извършили съвместна проверка със служители на  РИОСВ Варна във водите на езеро Дуранкулак. В хода на проверката са установени незаконни уреди поставени в работно положение – 11 бр. винтери и 1 бр. парагад с дължина 50 м. и 20 бр. куки без улов. Уредите са иззети, съставен е протокол срещу неизвестен нарушител.

На 19 февруари 2021 г., след получен сигнал от граждани на тел. 112 за лица извършващи незаконен риболов във водите на язовир „Шишманов вал“, е извършена проверка от служители на ТЗ Враца и ТЗ Монтана на посочения в сигнала район, съобщиха още от ИАРА.

В хода на проверката, съвместно със служители на РПУ – Козлодуй, са установени две лица, извършващи стопански риболов в язовира с гумена лодка и мрежи. Иззети са 12 бр. мрежени риболовни уреди и 1 брой гумена лодка. Уловената риба от видовете „сребриста каракуда“ и „шаран“ е върната обратно във водата. Съставени са 2 бр. АУАН за нарушаване разпоредбите на  Закона за рибарство и аквакултури.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА