Максимален брой точки в проектите по 4.2, ако проектът ви отговаря на някое от тези условия

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
7 Минути

Максимален брой точки в проектите ще получат кандидатстващите по подмярка 4.2, ако над 75% от обема на преработваните суровини са от растителен или животински произход и  попадат в обхвата на чувствителните сектори. Проектни предложения за инвестиции и дейности  за производство на биологични продукти , както и проектни предложения с инвестиции и дейности с иновативни за предприятието технологии, като – цифрови технологии, автоматизиране на производствените и организационни процеса също ще бъдат оценявани с най- висок брой точки.

С промените в подмярка 4.2 се въвежда изискване към кандидатите за минимум 36 месеца опит в сферата преди подаване на проектното предложение. Промяна има и във финансовите условия по подмярката във връзка с размера на финансовата помощ и максималният размер на разходите за едно проектно предложение, приложими за приемите в съответствие със законодателството относно преходния период, както и за прецизиране на подхода за определяне на критериите за оценка в контекста на целевата насоченост на средствата по линия на “Следващо поколение”.

Максималният размер на допустимите разходи за един кандидат за периоди на прием проведени след 1 януари 2021 г. е в рамките на 3 000 000 евро, като максималният размер на допустимите разходи за един проект не може да надхвърля 3 000 000 евро.

 

ПриоритетКритерии за оценкаМинимално изискванеМаксимален брой точки
1Подпомагане на проекти за инвестиции за преработка на суровини от чувствителни сектори1Проектни предложения с инвестиции и дейности, свързани с преработка на суровини от сектор “Плодове и зеленчуци”, и/или сектор “Животновъдство”, и/или сектор “Етеричномаслени и медицински култури”Над 75% от обема на преработваните суровини са от растителен или животински произход, попадащи в обхвата на чувствителните сектори.15
2Подпомагане на проекти с интегриран подход 2.1Проектни предложения подадени от групи/организации на производители на селскостопански продукти*10
 
2.2Проектни предложения представени от кандидати регистрирани земеделски стопани, за преработка на произведените в стопанствата им селскостопански продуктиНад 50% от обема на планираните за преработка селскостопански продукти са произведени в земеделското стопанство на кандидата – 5 точки;
Над 75% от обема на планираните за преработка селскостопански продукти са произведени в земеделското стопанство на кандидата – 10 точки;
Над 75% от обема на планираните за преработка селскостопански продукти са произведени от членовете на групата или организацията на производители, която е кандидат за подпомагане – 10 точки;
10
2.3През предходната финансова година /2020 г./ кандидата е реализирал приходи от износ и/или вътрешно общностни доставки на селскостопански продукти или преработени селскостопански продукти*5
  
  
  2.5Средноаритметичният размер на оперативната печалба на кандидата от последните три години, е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение.Средноаритметичният размер на оперативната печалба на кандидата от последните три завършени финансови  години, умножен по:

·         „5“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 10 точки;

·         „6“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 9 точки;

·         „7“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 8 точки;

·         „8“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 7 точки;

·         „9“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 6 точки;

·         „10“ е по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение, по процедурата – 5 точки;

10
3Подпомагане на проекти, осигуряващи устойчива заетост3.1Проектни предложения, при които чрез изпълнението на одобрените инвестиции и дейности се осигуряване запазване на заетостта в предприятието и създаване на едно ново работно място.След изплащане на финансовата помощ, е поет ангажимент за поддържане на средносписъчния брой на персонала в предприятието установен за годината предхождаща, подаване на проектното предложение, както и създаването на 1 ново работно място.3
  
4Проекти, които допринасят за устойчиво и цифрово икономическо възстановяване4.1Проектни предложения с инвестиции и дейности  за производство на биологични продуктиНад 50 % от обема на планираната за преработка суровина е биологично сертифицирана и произведена продукция, посочена в бизнес плана, ще бъде биологично сертифицирана – 10 точки;

 

Над 75 % от обема на планираната за преработка суровина е биологично сертифицирана и произведена продукция, посочена в бизнес плана, ще бъде биологично сертифицирана – 15 точки;

15
  
4.2Проектни предложения с инвестиции и дейности, в иновативни за предприятието технологии, като – цифрови технологии, автоматизиране на производствените и организационни процеси, в това число включително подходи приложени чрез Европейското партньорство за иновацииНай-малко 45 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с инвестиции в иновативни за предприятието технологии, като – цифрови технологии, автоматизиране на производствените и организационни процеси, в това число включително подходи приложени чрез Европейското партньорство за иновации15
  4.3Проектни предложения с инвестиции и дейности, осигуряващи опазване на компонентите на околната среда, включително ВЕИНай-малко 15 % от допустимите инвестиционни разходи по проекта са свързани с инвестиции осигуряващи опазване на компонентите на околната среда, включително ВЕИ10
*Подпомагат се проектни предложения, получили не по-малко от 15 точки по критериите за подбор. 
 

Критериите за подбор ще гарантират насочване на финансовата помощ към проекти за постигне въвеждане на нови и енергоспестяващи технологии и иновации в ХВП за преработка на суровини от чувствителни сектори, които могат да осигурят съответната суровинна база, включително инвестиции за покриване стандартите на ЕС и преработка и производство на биологични продукти, включително технологии водещи до намаляване на емисиите, включително инвестиции и дейности, които допринасят за устойчивото и цифрово икономическо възстановяване.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама