Изпращаме купища боклуци към Гърция по течението на Струма. Дунав и Искър задръстени с отпадъци

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Падналите поройни дъждове в страната през изминалата седмица, предизвикали екстремна обстановка в страната и наводнения, доведоха и до влошаване на състоянието на реките в страната. За дни наред те бяха бурни, мътни и неприсъпни. Реките Струма, Места, Велека и Ропотамо нанесоха значителни щети, предизвикаха наводнения в отделни населени места и нанесоха щети на пътната инфраструктура.  Язовирите също се размътиха и вдигнаха ниво от вливащите се отвсякъде водни маси. Всичко това роди някои любопитни новини, за които ще стане дума, предаде НЛРС- СЛРБ.

Десетки боклуци отпътуваха към южната ни съседка

На какви ли не кадри станахме свидетели в социалните мрежи тези дни. Високото речно ниво отнесе трупаните по бреговете всякакви битови отпадъци-  пластмасовите бутилки, опаковки от бита, строителни отпадъци и вехтории се носеха от течението и където намерят някакво препятствие се струпват с купища. С южните реки изпратихме боклуците при съседите, да се оправят там с нашата ниска култура.

Някои ВЕЦ-ове, с които преградиха реките ни, включително и тези в Северна България, сега се превърнаха в истински плаващи сметища. Персоналът няма нужната техника и се чуди как да почисти завирената част от пластмасовата ин­вазия, сервирана от необичайно голямото речно пълноводие тези дни. Който успее да почисти струпаните боклуци – до­бре, но и голяма част от тях ще влязат в Дунав, а от там и в морето. Сякаш, за да не изоставаме от световната тенденция, където вече са образувани цели плаващи острови от отпадъ­ци,коментира още НЛРС- СЛРБ.

Държавните язовири май няма кой почисти

По неволя и те стават гостоприемни за носените от реките боклуци. Потъващите се скриват на дъното, а плаващите се трупат по бреговете и често си променят местоположението, според посоката на духащия вятър. По държавните язовири май няма кой да се заеме с почистване. Епизодични акции правят ентусиазирани риболовци, но това вероятно ще стане напролет.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА