ЕК очаква 0,6% ръст в производството на мляко до 2030 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Алтернативите на киселото мляко ще набират все повече популярност

Производството на мляко в ЕС се очаква да нараства с умерен темп от 0,6% годишно в периода между 2020 и 2030 г. Емисиите на парникови газове, отделяни при производството на килограм мляко, ще бъдат намалявани вследствие на фактори като адаптация към целите на ЕС за устойчивост, увеличаване на продължителността на живота на животните или по-ефективно управление на оборския тор. Промяната на потребителските изисквания ще предостави възможности за реализация на млечни продукти произведени в неконвенционални производствени системи, като например пасищни, без ГМО, органични.

Очаква се ЕС да остане най-големият износител на млечни продукти в света, тъй като нарастването на населението и доходите може да увеличи глобалното търсене на млечни продукти, въпреки нарастващата самодостатъчност в световен мащаб. Предвижда се преработката на сирене да погълне най-много от допълнително произведеното мляко, задвижвана както от вътрешното, така и от световното търсене: очаква се ЕС да реалзира 49% от глобалния износ на сирене през 2030 г. След исторически високите цени на маслото през 2017-2018 г. Пазарът на масло ще се стабилизира между 2020 и 2030 г., подкрепен от увеличаване на продажбите на дребно в ЕС и стабилен износ.

Очаква се консумацията на кисело мляко и сметана на глава от населението в ЕС да остане стабилна, като алтернативите, подобни на киселото мляко ще набират все повече популярност, докато консумацията на прясно мляко се очаква да намалее с 0,7% поради сегментирането на производствените системи.

ЕТИКЕТИ:
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА